Annons
Urb-its ordförande Lage Jonason och vd Mats Forsberg. Foto: Amanda Lindgren

Urb-its storägare halverar värderingen inför börsnoteringen

Kriminologen Leif GW Persson och Per-Olof Johannesson, vd för Terranet.

Leif GW Persson investerar i Terranet inför noteringen

Elbilen Tesla Model 3.

Bloomberg: Elbilar snart billigare än bensinbilar

Niklas Österberg, vd Delivery Hero.

Delivery Hero köper konkurrent

Spotifys vd och grundare Daniel Ek.

Spotify förlikas med artister – avsätter knappt 400 miljoner kronor

Missa inget! Sveriges bästa tech-och startupnyheter direkt i mejlen:

Urb-its storägare halverar värderingen inför börsnoteringen

Urb-its ordförande Lage Jonason och vd Mats Forsberg. Foto: Amanda Lindgren
Urb-its ordförande Lage Jonason och vd Mats Forsberg. Foto: Amanda Lindgren Foto: Amanda Lindgren
Storägarna bakom budappen Urb-it sänker värderingen inför börsnoteringen. Bolaget värderas nu till 188 miljoner kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Di Digital kunde nyligen avslöja att startupbolaget Urb-it skakats av en serie chefsavhopp inför sin planerade börsnotering. Bland annat hade finanschefen, teknikchefen och marknadschefen lämnat bolaget som även lider av stora förluster och låg tillväxt.

Läs mer: Chefsflykt inför Urb-its börsnotering 

Bakom Urb-it står Citymails grundare Bror-Anders Månsson och dess förre vd Mats Forsberg, numera vd på Urb-it. Bolaget har även lockat till sig riskkapital från en rad finansprofiler som Erik Penser, Erik Mitteregger, Carl Palmstierna och Lage Jonason, som är ordförande för Urb-it.

Nu rapporterar nyhetssajten Breakit att bolagets storägare sänker värderingen på Urb-it inför noteringen. Detta sker i samband med en konvertering av ett lån från flera storägare med Lage Jonasson i spetsen. Eftersom företaget behöver få in mer pengar i kassan konverteras 18 miljoner av de 46 miljoner Lage Jonason lånat ut till aktier, heter det.

I ett mejl till Breakit bekräftar Lage Jonason detaljerna som i praktiken sänker bolagets värde med 56 procent, från 425 miljoner kronor till 188 miljoner kronor. Samma aktievärdering ska att användas vid noteringen, uppger Lage Jonasson. 

Sedan starten har Urb-it tagit in cirka 100 miljoner kronor i riskkapital, lanserat tjänsten i Stockholm, samt påbörjat utrullningen i London och Paris.

I början av mars uppgav ordförande Lage Jonason för Dagens Industri att Urb-it skulle börsnoteras redan innan sommaren.

”Urb-it har kommit mycket långt fram i sin teknikutveckling – nu är det dags att använda sig av börsen som finansieringskälla”, sa han då.

Enligt källor till Di Digital har ambitionen varit att ta in cirka 75 miljoner kronor i samband med en nyemission inför börsnoteringen. 

Urb-it har dock stora utmaningar inför noteringen. Intäkterna är exempelvis små: mindre än 5 miljoner kronor i fjol, enligt uppgift till Di Digital. Tillväxten uppges dessutom vara närmast obefintlig på huvudmarknaden i Stockholm. Detta samtidigt som man har ett 50-tal avlönade medarbetare och ett flertal konsulter på kontoret.

Urb-its plattform låter butiker erbjuda snabb och personlig leverans av sina varor med hjälp av frilansande ”Urbers” som tar emot beställningar genom en app i telefonen och levererar dem direkt till kund inom en timme.

I Stockholm erbjuder Urb-it leverenser från ett 60-tak butiker via appen. Som exempel kan nämnas elektronikkedjorna Media Markt och Siba, klädbutikerna J Lindeberg och A Day's March samt nischbutiker som Ballongverkstan. 


Mer om Urb-its problem i förra veckans Digitalpodden:

Foto:

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post