Hoppa till innehållet

"Våga satsa skattepengar på startupföretagen!"

Dagens startups är morgondagens miljardföretag. Det borde vara självklart för regeringen att våga satsa skattepengar på deras framtid, skriver Mats Persson, skattepolitisk talesperson för Liberalerna (L), om förslaget till nya optionsregler för startupföretag. 

Mats Persson, skattepolitisk talesperson, Liberalerna
Mats Persson, skattepolitisk talesperson, Liberalerna

Idag lämnade incitamentutredningen över sitt förslag till Finansminister Magdalena Andersson (s). Utredningens förslag att personaloptioner ska beskattas lägre och först när optionerna/aktierna säljs är ett steg i rätt riktning.

Men regeringens direktiv om att förslaget inte får leda till minskade skatteintäkter innebär ett begränsat synsätt på vad de dagens startups kan betyda i framtiden. Och att begränsa de nya skattereglerna till att gälla vissa utvalda branscher bygger på en förlegad syn att politiken på förhand kan veta vilka branscher som är framtiden.

Förväntningarna är nu höga på oss politiker att skapa ny moderna skatteregler för att råda bot på fenomenet att alltför många svenska startup-bolag inte lyckas expandera eller att de köps de upp av utländska bolag och därmed lämnar Sverige. 

Läs även: Så blir de nya optionsreglerna för startups

Dagens skatteregler kring personaloptioner är inte tillräckligt moderna och attraktiva. För innovationsföretaget med litet kassaflöde är det svårt att betala nyckelpersoner en lön motsvarande vad de personerna kan få i andra delar av näringslivet. Ett sätt för det mindre företagen att attrahera dessa kompetenser är att erbjuda optioner, som i framtiden kan konverteras till aktier och därmed ägande i bolaget.

Sverige har mycket att lära av andra länder på detta område. I Sverige beskattas personaloptioner som löneinkomster med en total skattesats på i vissa fall över 60 procent. I många andra länder beskattas personaloptioner istället som kapitalinkomst och inte som arbetsinkomst.

Därför är det positivt att utredningen nu föreslår att personaloptioner ska beskattas som kapitalinkomst och att beskattningen ska ske först när aktierna eller optionerna säljs. Det ligger i linje med det förslag som Liberalerna har presenterat.

 

Synsättet att vi politiker på förhand kan veta vilka branscher som är framtiden bygger på en felaktig syn och är destruktivt.

 

Men en stor brist är att utredarna har varit kringskurna från regeringen av uppdraget att de nya reglerna inte ska leda till minskade skatteintäkter. Som ett led i detta föreslår utredningen att de nya skattereglerna ska begränsas till att gälla vissa utvalda branscher. Exempelvis föreslås det att företag inom finansbranschen som sysslar med försäkringar och finansiella tjänster inte ska omfattas av de nya reglerna. Samtidigt ser vi idag många nya växande startup-bolag som erbjuder nya finansiella tjänster, ofta som en del av delningsekonomin.

Det vilar ett stort ansvar på oss politiker att få till stånd moderna skatteregler. Men synsättet att vi politiker på förhand kan veta vilka branscher som är framtiden bygger på en felaktig syn och är destruktivt. Dynamiken i en marknadsekonomi finns i att framtidens teknologi och marknader idag inte är kända och att entreprenörerna själva driver framväxten av nya marknader.

Det finns en överhängande risk att regeringen fokuserar på att de nya skattereglerna inte ska leda till minskade skatteintäkter. Men då har man ett kortsiktigt perspektiv och ser inte de värden som dessa bolag skapar för hela samhället. Om fler startups kan bli storbolag och stannar i Sverige, till skillnad från idag, ger det i längden fler jobb och större intäkter till staten.

Men det handlar också om det ekonomiska klimatet i allmänhet. Att Sverige sedan årsskiftet har världens högsta marginalskatter gör det inte enklare för företag att attrahera och behålla kompetenta medarbetare. På punkt efter punkt höjs nu skatterna. Det står i skarp kontrast till ett Sverige med fler och växande företag.

Mats Persson

Skattepolitisk talesperson, Liberalerna (L)

 


Detta är ett debattinlägg. Vill du också skriva för Di Digital? Hör av dig på digital@di.se!

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera