Hoppa till innehållet

”Välkommen till folkhemmet, Airbnb!”

Airbnb är fortfarande en kontroversiell tjänst i Sverige. Men Skatteverkets jakt på Airbnb-värdar borgar ändå för att appen är på väg att bli en del av det svenska folkhemmet, skriver Di Digitals Jonas Leijonhufvud.

Jonas Leijonhufvud, är reporter på Di Digital.
Jonas Leijonhufvud, är reporter på Di Digital.

Det sägs att man kan smita från allt utom döden och skatter. Nu har detta faktum även hunnit ifatt de tusentals personer som hyr ut sina bostäder i andra hand på nätet.

Trenden har vuxit i över ett årtionde på sajter som Blocket. Och den eldades på när regeringen Reinfeldt ändrade reglerna 2013 och öppnade för bostadsrättsinnehavare att ta ut betydligt högre andrahandshyror än tidigare.

Antalet annonser på Blocket har sedan dess ökat i takt med priserna. Att ta 15 000 kronor per månad för en tvåa i Stockholms innerstad är inte längre ovanligt. På nykomlingen Airbnb, som befinner sig i mer av en juridisk gråzon, är det det legio att ta kring 1 000 kronor per natt för en lägenhet av samma storlek.

I dagens lågränteläge är det därmed många bostadsägare som skär guld med täljkniv, medan de ”bor utomlands”, ”studerar på annan ort” eller ”är sambo på försök”. Lagen kräver för övrigt inte ens att man anger någon av dessa ”beaktansvärda skäl” längre. Enligt den nya lagen räcker det med ”skäl”.

I ett nötskal: Man får hyra ut av vilket skäl som helst, utom just det personliga vinstintresset.

Det är i denna, lite märkliga gråzon som Airbnb landat och börjat gro i Sverige de senaste åren. Tjänsten låter som bekant bostadsinnehavaren hyra ut sina hem, eller gästrum, under hotell-liknade omständigheter, i allt från en kväll till flera veckor. Men det sker ofta under omständigheter som har personlig ekonomisk vinning som främsta, om inte enda, skäl.

Många bostadsrättsföreningar förbjuder därför sina medlemmar att hyra ut via Airbnb. Andra säger ja – något även de har rätt att göra enligt branschorganisationen Fastighetsägarna. Motgångarna är ändå många för de som hyr ut. I fjol stoppades en Airbnb-uthyrning i Stockholm genom ett beslut i Hyresnämnden.

Läs mer: Airbnb nobbas av 7 av 10 bostadsrättsföreningar

Nu visar Di Digitals granskning att landets Airbnb-värdar drabbats av ännu en motgång, om man vill kalla den för det. Skatteverket granskar nu personer som hyr ut sina lägenheter via tjänsten och skickar brev till de som dragit in mer än de 40 000 kronor man får dra av på skatten. Dessa individer blir nu skatteskyldiga och riskerar att upptaxeras.

Läs mer: Airbnb-uthyrare fast i skattegranskningen: ”Inte roligt”

Det svider givetvis att få ett sådant brev. Men lagen är tydlig: Dessa inkomster är skattepliktiga. Och den som är långsiktigt intresserad av att hyra ut sin lya via tjänsten då och då borde kanske glädjas åt beslutet.

I städer som New York vill man förbjuda Airbnb. Men i Sverige borgar Skatteverkets agerande för att Airbnb med tiden kan bli en rumsren skattebetalare. En del av det svenska folkhemmet, så att säga.

När Uberpop, taxitjänsten för förare utan taxilicens, förbjöds i Sverige tidigare i år angavs ”skattefusk” ofta som främsta skälet. Kan man beskatta Airbnbs användare bör sajten kunna undvika samma öde.

Läs mer: Uberpop är borta – men förarna döms fortfarande

Plötsligt kan lokalpolitiker tala öppet om fördelarna med att ha många billiga hotellrum på olika håll i staden, eller på orten. Plötsligt kan de lyfta fram att Airbnb låter stadens medborgare ge utländska hotellkedjor som Clarion och Hilton en match om Sveriges värdefulla turistintäkter.

Vem vet, kanske kan attitydförändringen även smitta landets skeptiska bostadsrättsföreningar. Verksamheten bidrar ju till välfärden, trots allt.

Skatteunderlaget från Airbnb kan nämligen bli betydande med tiden. Som Di Digital redan rapporterat hade antalet objekt på Airbnb växt med 70 procent i somras, till 13 000 i juli i år.

Läs mer: Airbnb växer i Sverige – trots dom i Hyresnämnden

Och riskkapitalisterna i Silicon Valley satsar mångmiljardbelopp på att iden ska bli gigantisk. Airbnb är idag det fjärde högst värderade riskkapitalfinansierade startupbolaget i världen, efter taxiapparna Uber och Didi Chuxing och den kinesiska mobiltillverkaren Xiaomi.

Att Skatteverket nu omfamnar tjänsten, med lagens långa arm, är ett tecken så tydligt som något: Airbnb är här för att stanna.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera