Hoppa till innehållet

”Vi ska göra redovisningskonsulterna arbetslösa”

PE Accounting vill digitalisera alla sysslor som idag genomförs av redovisningskonsulter. Nu investerar Alfvén & Didrikson 23 miljoner kronor i bokföringsbolaget som siktar på internationell expansion. 

Från vänster: Andreas Granstedt grundare, Jenny Alfvén affärsarkitekt, Olle Rydqvist vd och medgrundare, Mattias Hjalmarsson systemarkitekt och medgrundare.
Från vänster: Andreas Granstedt grundare, Jenny Alfvén affärsarkitekt, Olle Rydqvist vd och medgrundare, Mattias Hjalmarsson systemarkitekt och medgrundare.

PE Accounting startades 2011 med målet att digitalisera alla led i bokföringsprocessen. Bolaget växer med cirka 50 procent om året och spår en omsättning på cirka 42 miljoner kronor i år.

Nollresultatet är inom räckhåll. Men istället för att fokusera på lönsamhet lägger man nu in en ny växel. Utvecklingsteamet ska dubblas från 10 till 20 personer de närmaste året och man ska öppna ett tredje kontor i Göteborg, vid sidan av det man redan har i Stockholm och Malmö. 

Det är ju en yrkesgrupp som vi inte tror finns kvar om 10-20 år.

”Vi översätter även vår tjänst till engelska och satsar på expansion i övriga norden”, säger Olle Rydqvist, medgrundare och vd för PE Accounting (NTL).

För att lyckas tar startupbolaget nu in riskkapital från investmentbolaget Alfvén & Didrikson, som totalt köper nya och befintliga aktier för 23 miljoner kronor. Alfvén & Didrikson, med Wallenberg-pengar i ryggen, var även största investerare i bolagets första runda på 15 miljoner kronor i början av 2016.

”Samarbetet med dem har fungerat väl. De sitter i styrelsen och har hjälpt oss med kontaktnätverk, försäljning, och även dragit in nya kunder”, säger vd Olle Rydqvist.

Läs mer: Fem startupbolag som fixar din deklaration i tid

PE Accounting värderas till cirka 100 miljoner kronor efter den senaste rundan. Bolaget har cirka 300 kunder idag.

”Vår primära målgrupp är bolag med 10-200 miljoner i omsättning. Ju mer processdrivet ett bolag är, ju enklare det är att automatisera bokföringen”, förklarar vd Olle Rydqvist.

Bolaget erbjuder en kombination av egen mjukvara och konsulttjänster inom automatiserad bokföring. Man löser hela kedjan från tidrapportering, till löner, fakturor, utlägg och rapporter. 

”När man attesterar en kundfaktura ska systemet automatiskt bokföra och periodisera den. Den ska sedan arkiveras i en elektronisk pärm, skickas till kund och reskontraföras. Sedan har vi automatisk påminnelsehantering och automatisk avstämning mot bank”, säger vd:n.

Läs mer: Efter miljardbudet: Fortnox-profilens nya satsning

Han hoppas att digital bokföring på sikt ska ersätta hela den analoga branschen. 

”Vi tävlar ju med redovisningskonsulter som använder mjukvara från Fortnox (NTL). Men det är ju en yrkesgrupp som vi inte tror finns kvar om 10-20 år. Vi hoppas göra dem arbetslösa”, säger Olle Rydqvist.

Vad tror du om bolag som Bokio som erbjuder gratis, digitaliserad bokföring?

”Deras tjänst är ju jätteintressant för bolag med upp till fem anställda. De fokuserar mycket på inläsning och artificiell intelligens, vilket vi delvis också gör. Men jag tror att ju större kunderna är ju mer det handlar om processer.”

PE Accountings storägare Alfvén & Didrikson (NTL) har de senaste åren seglat upp som en betydande investerare i startupsektorn. Man har bland annat investerat i hantverksportalen Offerta, det digitala låsbolaget Glue, betalbolaget Trutly och poddplattformen Acast. 

Läs mer: Kinnevik säljer hantverkssajt för 100 miljoner 

Bland Alfvén & Didriksons ägare finns grundarna Måns Alfvén och Hjalmar Didriksson samt bland annat familjen Wallenbergs stiftelse FAM, fjärde AP-fonden och EQT:s grundare Conni Jonsson. 

Fotnot: NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera