Hoppa till innehållet

Videobolaget Imint tokrusar på börsen

Uppsalabolaget Imint första handelsdag på börsen ser ut att gå mot succé. Redan efter fem minuters handel har aktiekursen mer än dubblats.

Foto: TT

Imint har tagit fram en algoritm för att stabilisera video. Från början har den använts till stabilisering av video från exempelvis militära drönare, men Imint är nu helt fokuserade på Androidtelefoner. 

Den affärsidén har fått aktiemarknaden att bli vild av glädje. Erbjudandet om att teckna aktier i Imint övertecknades kraftigt och suget efter aktier var så stort att kursen steg med 150 procent bara under de första 5 minuterna av handel på Aktietorget. Men sedan har rallyt fortsatt och vid lunchtid hade aktiekursen rusat med 250 procent.

Imint grundades 2007, har haft en omsättning på runt 1-2 Mkr per år och har gått med lika mycket i förlust varje år sedan dess. Nu tar de in 23 miljoner i ny finansiering i syfte att nå sitt kommersiella genombrott.. 

Bolaget hoppas att inriktningen mot mobiltelefoner ska få det att lossna. Bolagets vd Andreas Lifvendahl, tidigare försäljningschef på IAR Systems, jämför Imints teknik med den senaste i Iphone 6. 

"Våra egna tester visar att vår produkt för stabilisering inte bara är likvärdig utan även betydligt bättre än Apples lösning", skriver han i bolagets memorandum.

Tanken är att få de andra mobiltelefontillverkarna att köpa in Imints teknik för att kunna matcha Apples senaste flaggskeppsmodell. Andreas Lifvendahl liknar situationen för videostabilisering med den för fingeravtrycksläsare 2012 – en analogi som fungerar bra på aktiemarknaden där bolaget Fingerprint Cards varit årets stora vinnare. 

I Imints styrelse finns bland annat Joakim Nydemark som under en kort period var vd för Malmöbolaget TAT, som såldes till Blackberry 2010 och Hans Eriksson som varit vd för Videobolaget Bambuser.

Läs mer: Bambuser: "Ingen har nailat livevideo än"

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera