Hoppa till innehållet

“Vikingarna” i Silicon Valley ska bli dokumentärfilm

Den finska Silicon Valley-veteranen Pekka Pärnänen vill avmystifiera dalen för entreprenörer och berätta om startups för vanliga människor. Nästa år har dokumentärfilmen “Viking Geeks” premiär.

Startup-veteranen Pekka Pärnänen jobbar på en dokumentärfilm on nordiska entreprenörer i Silicon Valley.
Startup-veteranen Pekka Pärnänen jobbar på en dokumentärfilm on nordiska entreprenörer i Silicon Valley.Foto: Miriam Olsson Jeffery

(Di Digital / Silicon Valley) Pekka Pärnänen är lite sen till vårt möte på Coupa Café. Det är en klassisk mötesplats i dalen för entreprenörer och riskkapitalister, och han träffar en bekant i kön till kassan.

Vid bordet bredvid oss håller en person en presentation på sin surfplatta. Kanske är han en av de entreprenörstyper som Pekka Pärnänen vill gestalta i sin dokumentär Viking Geeks.

”Vi vill göra en fullängdsdokumentär med startups från Sverige, Finland, Danmark, Norge och Estonia”, säger han.

Pekka Pärnänen är själv från Finland, men har bott i Silicon Valley i 17 år och jobbat på olika startups samt hjälpt finska startups etablera sig här.

Bolagen han vill ha med i dokumentären ska befinna sig i olika faser av sin utveckling. Ett som nyss har kommit till Silicon Valley, ett som har varit här i ett par år och ett som varit här längre än så.

”Den ska inte handla om etablerade spelare som Spotify. Vi vill berätta den riktiga storyn om ett litet bolag som kommer hit”, säger Pekka Pärnänen.

Målet med dokumentären är att avmystifera Silicon Valley för entreprenörer och visa vad som händer bakom kulisserna. Men den riktar sig också till gemene man.

Den ska inte handla om Spotify. Vi vill berätta den riktiga storyn om ett litet bolag som kommer hit.

”Vi vill berätta vad startups är för vanliga människor. Att entreprenörer går på tunn is, satsar allt på ett kort och lägger in många timmar av sitt liv. Det finns ingen social fördel för de här männen och kvinnorna”, säger Pekka Pärnänen.

Går allt som det ska kommer dokumentären ha premiär på den stora internetkonferensen Slush i Helsingfors nästa år i november. Pekka Pärnänen är inte ensam om att jobba med den, utan har två kollegor som är finska filmmakare och har jobbat i LA.

De hoppas att kunna landa ett par sponsoravtal innan årsskiftet och börja arbetet på allvar i januari. Hittills har de spelat in klipp från techkonferensen Techcrunch Disrupt och entreprenörshuset Blackbox. Planen är att lägga ut videoklipp längs vägen på hemsidan, även om de inte kommer med i den slutgiltiga versionen av filmen.

Förutom på Slush, så kommer Pekka Pärnänen och hans kollegor försöka sälja in dokumentären till nationell tv i de nordiska länderna. Den kommer också att ha premiär i Stockholm, Oslo, Köpenhamn och Tallinn samtidigt som på Slush.

Pekka Pärnänen flyttade hit redan 1998 med ett finskt 3D-företag.

”Det här var meckat för 3D på internet. På den tiden var internet väldigt litet och 3D-modellerna var tvungna att vara små för att kunna laddas upp med modem”, säger Pekka Pärnänen.

Men liksom många andra så drabbades bolaget av internetbubblan 2000.

”Det sa poff. Vi hade redan av avtal på bordet, men som sprack”, säger han.

Det avskräckte dock inte Pekka Pärnänen som stannade i Silicon Valley och hoppade på nästa bolag. Hans främsta roll under åren har varit som affärsutvecklare och i dag konsultar han för olika företag.

I åtta år jobbade också Pekka Pärnänen som ansvarig för Finpro i Silicon Valley. Det är en statlig organisation som hjälper finska bolag att etablera sig internationellt. Under sin tid där drev han programmet Gasell, där finska startups fick möjlighet att ta del av det Silicon Valley kan erbjuda.

”Mitt personliga mål var att 50 finska bolag skulle etablera sig här och det lyckades jag med. När jag började var det 12”, säger han.

På Finpro var han även projektledare för en reportagebok om startups från innan dotcom-boomen 1997 till 2010. Till den intervjuade två journalister 80 finska entreprenörer. Boken används i dag som läromedel på Alto-universitet i Helsingfors.

”Jag tror att jag kan komma nära entreprenörerna, men det går inte att regissera det. Målet är att se in en entreprenörs huvud och få veta vad hon tänker på. Det är min passion att få ut det”, säger Pekka Pärnänen.


Viking Geeks

  • Är: en dokumentär om nordiska entreprenörer
  • Planerad premiär: under internetkonferensen Slush i Helsingfors i slutet av november 2016
  • Finansiering: Sponsorer och egna pengar

vikinggeeks.com


Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera