Hoppa till innehållet

”Volontärerna tar över när Uber lämnar Austin”

Pionjärer som Uber och Airbnb förändrar hela marknader och hyllas av techtrogna världen över. Men vem har bestämt att de även ska få ta hem hela vinsten?

Reportern Mimi Billing poddar från Southby Southwest (SXSW) i Austin, Texas.

PODD

Reportern Mimi Billing poddar från Southby Southwest (SXSW) i Austin, Texas.

Riskkapitalister och rika techprofiler flockas just nu vid festivalen Southby Southwest (SXSW) i Austin, Texas. Men de åker varken Uber eller Lyft. Bolagen har nämligen lämnat staden i protest mot en ny lag som krävde hårdare bakgrundskontroller av förarna. 

Över en natt fick Austinborna, och nu även festivalbesökare, infinna sig i en vardag där de igen får ringa efter en taxi och hoppas att bolagen ännu inte konkat.

För många i Sverige så har taxibolagen sina egna appar och det är lätt att få tag i en taxi oavsett om man tar en Uber eller en taxi från de mer traditionella bolagen. I Austin är de gamla rävarna inte lika uppkopplade. 

Men Austin är trots allt en techstad och på kort tid lanserades nya lokala ”Uber” i stan. Ett av bolagen är Ride Austin. Det som är lite speciellt med bolaget är att det är non-profit, med andra ord är det inte vinstdrivande utan har byggts upp med hjälp av volontärer. Taxi-chaufförerna får därmed behålla hela summan i jämförelse med Uber och andra som tar cirka 20 procent av priset för resan.

Det här påverkar ju inte oss passagerare men med tanke på minimilöner och uppror bland Uber-chaufförer så är det inte svårt att se varför många av Austins chaufförer är nöjdare nu. 

Läs mer: Taxiuppstickarna frodas i tomrummet efter Uber


Mer om detta trendbrott och annat som händer på SXSW i senaste Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/sigmastocks-uber-forbudochnyttspelbolagmotborsen

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

 Foto:

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera