Hoppa till innehållet

Wikipedia-grundare ansluter till utmanare startad av svensk 22-åring

Everipedia vill utmana Wikipedia genom att decentralisera sin encyklopedi och använda sig av blockkedjan. Nu börjar Wikipedias medgrundare arbeta på projektet – vars medgrundare är en 22-årig svensk.

Everipedia medgrundare Travis Moore och Theodor Forselius, samt Larry Sanger.
Everipedia medgrundare Travis Moore och Theodor Forselius, samt Larry Sanger.

Encyklopedin Everipedia är en Wikipedia-utmanare som grundades 2015. Under 2017 hade sajten mellan 2 och 3 miljoner unika besökare i månaden uppger de själva. 

Nu ansluter en riktig tungviktare i encyklopedi-världen till projektet, nämligen Wikipedias medgrundare Larry Sanger som blir informationschef. Det uppger The Next Web.

Dessutom siktar Everipedia på att använda sig av blockkedjan, alltså den teknik som underbygger exempelvis kryptovalutan bitcoin och gör att transaktioner kan verifieras utan att någon central nod är inblandad. 

Syftet för Everipedia är bland annat att hindra att vissa länder censurerar innehållet.

”Tekniskt sett blir det omöjligt att censurera de här hemsidorna. Så snart vi har lanserat kommer folk kunna komma åt Everipedia-artiklar - och Wikipedia-artiklar - och det finns inget som de här länderna kan göra åt det”, säger Everipedias svenske medgrundare Theodor Forselius till The Next Web.

Han grundade Everipedia 2015 tillsammans med amerikanerna Christian Deciga, Sam Kazemian, Mahbod Moghadam och Travis Moore.

Bolaget har mottagit såddkapital från bland annat Mucker Capital. I en runda på drygt 1 miljoner kronor under 2016 värderades bolaget till 22 miljoner dollar, eller motsvarande drygt 180 miljoner kronor.

Läs även: Han satsar 8 miljoner på hennes blockchain för småföretag 

Decentraliseringen ser Larry Sanger som en grundbult i projektet.

”Det enda sättet som ett nytt projekt skulle kunna mäta sig mot Wikipedia är om det engagerade hela världen och var decentraliserat. Det finns en möjlighet att det inte bara blir fem miljoner artiklar, utan 100 miljoner, och inte bara sådana som finns på Wikipedia, utan sådana som specialiseras i encyklopedier som man tidigare bara hittat på bibliotek”, säger Larry Sanger till The Next Web.

Everipedia uppger själva att de är världens största engelskspråkiga encyklopedi. Bland annat därför att samtliga av Wikipedias artiklar finns på Everipedia.

En sak som skiljer Everipedia från Wikipedia är att de förra lagrar sin information i ett peer-to-peer-nätverk medan Wikipedia har sin information på fysiska servrar. Genom detta hoppas Everipedia kunna slippa kostnader för lagring, och därmed undvika reklam och donationer.

När Everipedia går över till blockkedjan kommer användare som skapar och skriver artiklar att belönas med såkallade 'tokens', eller digitala polletter. Dessa blir sedan en sorts aktier i plattformen.

”Wikipedia är en enorm missad möjlighet”, skriver Larry Sanger själv på Quartz. Det är förvisso världens femte största hemsida, men har bara några tusen aktiva skribenter, vilket bleknar i jämförelse med Facebook och Twitters användartal, noterar han.

Läs mer: Axel Johnson-gruppen vill ta blockkedjan till fruktdisken 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera