Hoppa till innehållet

Wikipedia-grundaren: ”Aldrig gått med på statlig censur”

Jimmy Wales hyllar Edward Snowden och tackar visselblåsaren för krypteringsvågen som sköljer över internetvärlden. ”Vi har alltid stått upp för yttrandefriheten”, säger han apropå censuren Wikipedia har stött på i Kina.

Jimmy Wales grundade nätencyklopediet Wikipedia.
Jimmy Wales grundade nätencyklopediet Wikipedia.Foto: Guillermo Arias/AP

Jimmy Wales besöker techkonferensen Symposium väl medveten om att svenska är det näst största språket på Wikipedia efter engelska.

En viktig anledning är den Falun-baserade programmeraren Sverker Johansson och hans bot, som kan skapa uppåt 10 000 encyklopedieinlägg per dag.

”Jag brukar förklara det genom att säga att svenskar är så bra och snygga”, säger Jimmy Wales från scenen innan han börjar förklara att det är en robot som står bakom miljontals svenska artiklar.

Wikipedias protest: ”Vi skulle få ta bort tiotusentals bilder”

Hela Wikipedias engelskspråkiga textarkiv tar 21 år att läsa sig igenom. Men enligt Jimmy Wales skulle det vara en omöjlig uppgift, eftersom nytt innehåll tillkommer snabbare än den genomsnittliga personens läshastighet.

Edward Snowden gjorde allmänheten en stor tjänst.

Den enorma kunskapskällan har spridit sig över världen men inte alltid välkomnats. I somras stängde kinesiska myndigheter ner Wikipedia efter sedan det blivit omöjligt att bara censurera vissa av nätencyklopedins inlägg.

”Först var vi tillåtna i flera år, sedan stängdes vi ner, sedan var vi tillgängliga igen. Förra sommaren stängde man ner oss igen”, säger Jimmy Wales på scenen.

”Vi har alltid stått upp för yttrandefriheten. Vi har aldrig gått med på statlig censur”, säger Jimmy Wales.

Wikipedia införde nyligen nya krypteringsinställningar som innebär att utomstående inte längre kan se exakt vilken del av sajten som dess användare kommunicerar med.

Snokande myndigheter kan alltså se att någon surfar på Wikipedia, men inte på vilken sida.

Detta ledde enligt Jimmy Wales till att Wikipedia öppnades helt i vissa länder i Mellanöstern, som tidigare hade censurerat sajten bitvis.

Läs mer: Piratpartiets tidigare ledare tar över Wikipedia i Sverige

Krypteringsmetoder är betydligt mer efterfrågade bland internetanvändare i dag än för bara några år sedan, säger Jimmy Wales. Han nämner Whatsapps masskryptering av över en miljard användares meddelanden som exempel.

Jimmy Wales härleder förändringen till den amerikanska visselblåsaren Edward Snowden, som slog larm om massövervakning av underrättelsetjänsten NSA för tre år sedan.

”Jag anser att Edward Snowden gjorde allmänheten en stor tjänst. Jag kan inte stötta honom reservationslöst, men i stort sett har han varit väldigt försiktig, jobbat endast med vissa journalister och inte någonsin släppt information som har skadat någon”‚ säger Jimmy Wales.


Mer från Symposium Stockholm: Daniel Ek, vd på Spotify.

Läs även: Daniel Ek om Spotifys framtid: ”Jag kommer inte sälja”

Foto:

Läs även: Eric Schmidt: "Snart får Europa en startup i Google-storlek"

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera