Hoppa till innehållet

Zennström: Utan digital kompetens riskerar svenska bolag bli ifrånsprungna

Digital kompetens lyser med sin frånvaro i storbolagens styrelser. Bristen kan bli farlig när unga, hungriga bolag utmanar jättarna, menar it-profilen och styrelseproffset Niklas Zennström.

Ulrika Saxon, ledamot i bland annat Electrolux, och Niklas Zennström, ledamot i H&M.
Ulrika Saxon, ledamot i bland annat Electrolux, och Niklas Zennström, ledamot i H&M.

Erfarenhet inom it, media och telekom tycks inte vara avgörande när de svenska storbolagen tillsätter sina styrelser. Endast 72 av 278 styrelsestolar i de 30 mest handlade bolagen på Stockholmsbörsen fylls av personer med digital kompetens, visar Di Digitals genomgång.

Läs mer: Digital kompetens i storbolagens styrelser lyser med frånvaro 

Och av de 72 ledamöter som har digital kompetens har endast 18 spetskompetens i form av erfarenhet från snabbväxande bolag på nollnolltalet. En av dem är Niklas Zennström, grundare av Skype och ledamot i H&M.

”Jag tror det är avgörande att det finns god teknisk kompetens i styrelser och på ledningsnivå. Inte minst eftersom alla bolag just nu går igenom en digital transformation och måste ha en strategi hur de kan utnyttja teknologi för att skapa konkurrensfördelar”.

”De bolag som ignorerar detta har begränsade möjligheter att vara konkurrenskraftiga på lång sikt”, säger han till Di Digital.

Ett annat digitalt styrelseproffs är Ulrika Saxon, vd för Bonnierkoncernens investeringsarm Bonnier Ventures. Hon sitter i dag i en rad svenska styrelser, bland annat Electrolux. Trots det låga antalet personer med digital spetskompetens menar hon att det inte är så ensamt i toppen när det kommer till digitala frågor som behandlas av styrelser.

”I de bolagsstyrelser jag sitter i ligger de digitala frågorna högt på agendan. Så jag har sällan känt mig som en ensam digital ö. Det är ett prioriterat ämne för de allra flesta bolag, något av en överlevnadsfråga. Jag skulle säga att i dag finns inget bolag som klarar sig utan digital kompetens på styrelsenivå”, säger hon.

Är digital kompetens något som prioriteras i styrelser?

”Ja, men det är förstås en mycket naturligare del inom unga bolag som startat på 00-talet. För stora och mogna bolag har det varit en omställning som pågått i 15 år och som fortfarande pågår. Det är en kontinuerlig strävan efter att bygga en kultur där man är snabbare och mer datadriven i sina processer, och därigenom mer anpassningsbar efter förändringar i marknaden.”

Niklas Zennström håller med. Han anser att mångfald i styrelser är centralt för att storbolagen inte ska bli ifrånsprungna av den nya generationens startupbolag.

”Jag tror på mångfald, även i styrelsen. Om man har en styrelse med ledamöter med diversifierad bakgrund kan man som helhet få bättre insikt. Att ha någon eller några som har erfarenhet från snabbväxande teknologibolag är viktigt, liksom det är viktigt med ledamöter som har god branscherfarenhet. Anledningen till detta är att snabbväxande teknologibolag är morgondagens utmanare till de etablerade börsbolagen”, säger han.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera