Hoppa till innehållet

Zound industries lurar på börsnotering

Snabbväxaren Zound Industries siktar på en börsnotering inom 12 månader, kan Di Digital avslöja. Helåret 2015 slutade med en omsättning på över 750 miljoner kronor och en vinstmarginal på 8 procent – men succén uteblev för bolagets omtalade Marshall-telefon.

Zound industries grundare Konrad Bergström (till höger) och vd Pernilla Ekman.
Zound industries grundare Konrad Bergström (till höger) och vd Pernilla Ekman.Foto: Jack Mikrut

Telefon- och hörlursföretaget Zound industries är ett av Sveriges snabbast växande bolag. Bara de senaste två åren har omsättningen fördubblats till över 750 Mkr. Vid den senaste finansieringsrundan i somras, då franska Time Equity Partners gick in med 93 Mkr, värderades Zound till nära en miljard kronor.

Bolaget har nu siktet inställt på en börsnotering, kan Di Digital avslöja. Carnegie har anlitats som finansiella rådgivare och flera storägare vill se bolaget göra premiär på Stockholmsbörsen redan inom 12 månader, enligt uppgifter som Di Digital har tagit del av.

Uppgiften bekräftas delvis av Tommy Jacobson, styrelseordförande i Zound industries och representant för delägaren Varenne investment.

“En notering är ett av spåren vi jobbar med. Men vi har inte fattat något beslut än”, säger han.

“Om man pratar rent hypotetiskt är Stockholmsbörsen en naturlig plats för oss. Det är där vi har vår bas och det finns inga skäl att notera Zound någon annanstans”, fortsätter han.

Zound industries omsatte drygt 750 Mkr år 2015 med en vinstmarginal på 8 procent. Det är en ökning på nära 40 procent jämfört med 2014.

Bolagets första egentillverkade mobiltelefon, som lanserades tidigare under hösten, bidrog med 50 Mkr till intäkterna, enligt Zounds grundare Konrad Bergström. Bolaget har sålt “i arean kring” 15 000 exemplar av den så här långt, säger Konrad Bergström.

Det är en bra bit under det uttalade målet om 50 000 sålda exemplar under året.

“Idén är helt rätt och som alltid får man testa innan man får till en supersuccé”, säger Konrad Bergström.

“Det är ingen kioskvältare men det är heller inget fiasko, vi lär oss marknaden. Bolaget har en ny och uppföljande modell under utveckling”, fortsätter han.

“Jag hade hoppats på lite mer försäljning, det är inget att sticka under stol med. Men jag är nöjd med beslutet. Det (telefonprojektet) lyfter Zound till en ny nivå och stärker vårt varumärke och vår kompetens”, säger styrelseordförande Tommy Jacobsson.

Zounds explosiva tillväxt kommer delvis från ett varmt mottagande i handeln för dess produkter – telefontillbehör som hörlurar och högtalare som säljs under varumärken som Marshall och Urbanears.

Läs även: Så ska svenska Zound industries utmana mobiljättarna

Prognosen för 2016 är att nå över en miljard i omsättning. För att nå dit vill bolaget öka sin närvaro främst i USA. Under året kommer mer pengar att satsas i marknadsföring på den amerikanska marknaden. Dessutom bygger Zound upp en lokal närvaro i landet och kommer inom kort ha en anställd USA-chef på plats.

Sedan tidigare säljs Zounds produkter hos återförsäljarjätten Best Buy samt i Apples egna butiker.

“Vi måste fortsätta de samarbetena och samtidigt titta på nya distributionskanaler”, säger vd Pernilla Ekman, som i skrivande stund befinner sig i New York.  

Största ägare i Zound industries är medgrundaren Konrad Bergström samt investmentbolaget Varenne, företrätt av ordförande Tommy Jacobson, som äger drygt 14 procent vardera. Medgrundaren Kenneth Schönborg äger drygt 7 procent, telekomjätten Teliasonera drygt 6 procent och Time Equity Partners drygt 10 procent.

Zound industries består dels av en traditionell hårdvaruverksamhet, dels av en attraktiv varumärkesportfölj, vilket gör det svårt att spekulera kring ett eventuellt börsvärde. Enligt Di Digitals källor har Carnegie och bolagets ledning diskuterat en värdering från två gånger omsättningen och uppåt.

Givet att Zound industries når sina omsättningmål för 2016 skulle det ge ett börsvärde på minst 2 miljarder kronor.

Läs även: TV: Vi testar Zound industries rockmobil

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera