Hoppa till innehållet

10 av Sveriges hetaste edtechbolag just nu

Tekniken har börjat leta sig in i skolorna och både de svenska edtechbolagen och branschorganisationer ser ljust på framtiden. Di Digital listar några av de hetaste svenska aktörerna just nu.

Johan Sanderoth på Edqu, Christoffer Elings-Pers på Coursio, Linda Ahrgren på Digilär, roboten Furhat på Furhat Robotics. Foto: Jesper Frisk/Digilär/Furhat. Kollage.
Johan Sanderoth på Edqu, Christoffer Elings-Pers på Coursio, Linda Ahrgren på Digilär, roboten Furhat på Furhat Robotics. Foto: Jesper Frisk/Digilär/Furhat. Kollage.

Jämfört med andra branscher har investeringarna till edtechbolagen hittills varit ganska få och små. Men det börjar röra på sig.  

Enligt Di Digitals databastjänst Nordic Tech List har det sedan 2015 gjorts 44 investeringar i svenska edtechbolag till ett totalt värde av omkring 350 miljoner kronor.

Under 2017 har snittstorleken på investeringarna ökat från omkring 800 000 kronor till 1 miljon kronor.

Läs även: Svenska edtechbolag märker ökad efterfrågan: ”Solklar tillväxt”

De 160 edtechbolag som är registrerade på Nordic Tech List hade 5 800 anställda under 2017, och en genomsnittlig omsättningstillväxt på 200 procent.

”Den svenska edtechbranschen visar tecken på att den håller på att mogna”, skriver Nordic Tech Lists projektledare Howard Riminton i en rapport över sektorn.

Di Digital har valt ut 10 svenska edtechbolag som är redo för tillväxt:

Lexplore* (NTL)

Gör: Bolagets verktyg kan med hjälp av artificiell intelligens och avläsning av ögonrörelser i ett tidigt skede upptäcka tecken på dyslexi hos barn. I Sverige säljs tjänsten direkt både till skolor och kommuner. Med hjälp av ett kapitaltillskott som tillfördes i våras genomför Lexplore pilotprojekt i ett antal amerikanska delstater.

Grundades: 2015

Finansiering: Har tagit in omkring 65 miljoner kronor från bland annat riskkapitalbolaget Segulas vd Gabriel Urwitz och Pomona-gruppen.

* = Hette tidigare Optolexia

Läs mer: Finanskändis miljonsatsar i anti-dyslexi-startup 

 

Digiexam (NTL)

Foto:
Digiexams grundare Nima Marefat och Johan Hägglund på Handelshögskolan i Stockholm. Foto: C-G Flinck.

Gör: Digiexam låter eleverna göra prov på datorn med automatiserad rättning. Våren 2016 värderades bolaget till 280 miljoner kronor, vilket gör bolaget till en gigant på den svenska edtech-marknaden. 2017 skrev närmare 40 procent av de svenska gymnasieeleverna prov med Digiexam, uppgav bolaget till Di Digital.

Grundades: 2012

Finansiering: Har tagit in närmare 50 miljoner kronor från bland annat finansmannen Sven Hagströmer, Spotify-veteranen och Atomico-investeraren Sophia Bendz, liksom Joen och Peder Bonnier.

Läs mer: Digiexam: ”Cirka 40 procent av gymnasieeleverna använder oss”

 

Edqu (NTL)

Gör: Edqus plattform erbjuder färdiga läromedel som kan justeras av läraren. Proven och uppgifterna kalibreras efter elevens kunskapsnivå. Tillsammans med den ideella föreningen Kodcentrum och i samarbete med bland annat Spotify och Paradox har Edqu även tagit fram digitala läromedel som ska hjälpa svenska lärare att förstå programmering.

Grundades: 2014

Finansiering: Har tagit in omkring 6,5 miljoner kronor från bland annat Gullspång Invest och Propel Capital.

Läs mer: De ska lära svenska lärare att programmera 

 

Furhat Robotics (NTL)

Gör: Furhat Robotics vill med en uttrycksfull och socialt intelligent robot möjliggöra interaktioner mellan människa och maskin. Furhat, som kan ta ögonkontakt och svarar på tilltal, har använts i undervisningen i några svenska skolor.

Grundades: 2014

Finansiering: Bolaget har tagit in 20 Mkr från de två europeiska riskkapitalbolagen Balderton Capital och Localglobe. Har även fått 1 miljon kronor av Vinnova för ett skolprojekt. 

Läs mer: Furhat Robotics fyller på kassan - vill bli robotikens Appstore 

 

Schoolido (NTL)

Gör: En digital plattform för både elever och lärare på högstadiet. Eleven ska kunna välja sitt eget inlärningssätt, om den så lär sig bäst genom att läsa, lyssna eller göra tester.

Grundades: 2011

Finansiering: Har tagit in omkring 19 miljoner kronor från bland annat Verdane Capital och Academedia.

Läs mer: Startup-bolagen som ska rädda skolan 

 

Peppy Pals (NTL)

Gör: Spel– och utbildningsbolaget Peppy Pals gör sedelärande spel, filmer och böcker som ska utveckla barns sociala förmåga, bland annat för att förebygga mobbning.

Grundades: 2013

Finansiering: Har tagit in drygt en halv miljon kronor från bland annat entreprenören och affärsängeln Hampus Jakobsson.

 

Soundtrap (NTL)

Foto:
Soundtraps tjänst har slagit stort i skolvärlden vd och medgrundare Per Emanuelsson.

Gör: Soundtraps molnbaserade musikstudio låter användarna skapa musik tillsammans i realtid och har blivit populär i skolor i USA och Kanada.

Grundades: 2012

Finansiering: Har tagit in omkring 65 miljoner kronor i riskkapital från bland annat riskkapitalbolaget Industrifonden, musikproducenten Andreas Carlsson och Truecallergrundarna Alan Mamedi och Nami Zarringhalam.

Läs mer: Molnbaserad musikstudio tar in 50 miljoner

 

Sqore (NTL)

Gör: Sqore använder tävlingar och utmaningar för att värdera jobbsökande kandidater. Sedan kopplas de ihop med potentiella arbetstgivare. Sqore ser sig som en utmanare till traditionell utbildning genom att erbjuda ett sätt, utanför utbildningssystemet, att validera kompetenser.

Grundades: 2008

Finansering: Har tagit in omkring 60 miljoner kronor från bland annat Northzone och Mats Gabrielsson.

Läs mer: Sqores vd: ”Förlusten är enligt plan” 

 

Digilär (NTL)

Foto:
Digilärs vd Linda Ahrgren.

Gör: Digilär utvecklar digitala läromedel för högstadiet och gymnasiet. Texterna finns i både standard och lättläst version och övningar och diagnostiska prov rättas automatiskt och kompletterar lärarnas rättningar.

Grundades: 2011

Finansiering: Har tagit in knappt 20 miljoner kronor från bland annat investmentbolaget Spiltan. Bolaget köptes i slutet av september upp av Natur & Kultur.

Läs mer: Natur & Kultur om Digilär-köpet: ”Vi kompletterar varandra” 

 

Coursio (NTL)

Gör: Coursios har en plattform som skapar, distribuerar och hanterar onlinekurser. En privatperson som är duktig inom ett ämne kan själv bygga upp en digital skola. Sedan tar Coursio del av intäkterna som kursen inbringar. Inriktningen är alltså inflytelserika personer eller organisationer med specialkunskap.

Grundades: 2011

Finansiering: Har tagit in omkring 10 miljoner kronor från Gullspång invest.

Läs mer: Coursio tar in 10 miljoner för att revolutionera skolan

Källa för finansiering: Nordic Tech List.

Innehåll från Exclusive NetworksAnnons

Upptäck framtidens datalagring med Cloudian

Cloudian omdefinierar datalagring med innovativa lösningar som hanterar ostrukturerad data i stor skala, så att organisationer kan dra största möjliga nytta av denna värdefulla tillgång. Med ett öga på framtiden prioriterar Cloudian säkerhet, enkel skalbarhet och sömlös integration med populära AI- och dataanalysverktyg.

I takt med att mängden digital information ökar ställs allt fler företag inför utmaningen att effektivt hantera och utvinna värde ur ostrukturerad data som bilder, dokument och maskindata. Cloudians främsta mål sedan företaget grundades 2011 har varit att tillhandahålla innovativa och skalbara datalagringslösningar, vilket har blivit allt mer relevant med den exponentiella tillväxten av data som genereras av AI-applikationer, arbetsbelastningar för dataanalys och IoT-enheter (Internet of Things). Cloudians flaggskeppsplattform HyperStore erbjuder nästa generations S3-kompatibla objektlagring och skapar ett effektivt, AI-optimerat data lake-ekosystem. Halvor Evensen, Regional Sales Manager för Norden och Baltikum, kommenterar:

– Ostrukturerad data, som inte följer en specifik modell eller ett specifikt format, utgör en stor del av all data som skapas idag. Dess värde förblir dock ofta outnyttjat på grund av svårigheter med hantering och analys. Det är viktigt att företag förstår de möjligheter som dagens dataexplosion innebär. Cloudians lösningar är inte bara utformade för att skydda information utan också för att ge organisationer möjlighet att utnyttja denna data för innovation och tillväxt.

Säkerhet och skalbarhet: Cloudians löfte

Cloudians plattform har blivit känd för sin förmåga att hantera stora datamängder och för sitt fokus på säkerhet. Erkänd för sin robusta hantering av massiva datauppsättningar, prioriterar Cloudian säkerhet med funktioner som datakryptering och nyckelhantering, tillsammans med S3 Object Lock för att skydda data mot ransomware genom att göra den oföränderlig. Denna säkerhetsnivå, kombinerat med plattformens skalbarhet, har lett till att flera statliga och offentliga organisationer i Europa har valt Cloudian som en lösning. Halvor fortsätter:

– Säkerhet är hörnstenen i allt vi gör. Våra kunder värderar möjligheten att behålla full kontroll över sina data, samtidigt som de också kan skalas upp vid behov.

Lösningar för den moderna digitala eran

Cloudian fokuserar på att möta behoven hos större företag som står inför utmaningen att hantera omfattande datamängder på ett sätt som är både effektivt och kostnadseffektivt. Genom att noggrant lyssna och anpassa sig till varje organisations unika krav har Cloudian etablerat sig som en tankeledare inom datalagring, alltid med målet att förenkla komplexiteten i den digitala världen

– Genom att anamma rätt strategier för datalagring kan företag inte bara skydda sin mest värdefulla tillgång - data - utan också omvandla den till en katalysator för innovation och tillväxt. Vårt mål är att hjälpa stora organisationer att navigera i datalagringslandskapet med våra skräddarsydda lösningar, avslutar Halvor.

 

 

Mer från Exclusive Networks

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exclusive Networks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera