Hoppa till innehållet

10 bolag som vill göra världen bättre – och visa svarta siffror

Det växer fram allt fler startups som vill tackla de riktigt stora frågorna – utan att göra avkall på vinsten. 

Orbital Systems, Watty, Karma och Niklas Zennströms trehjuling Zbee. Kollage.
Orbital Systems, Watty, Karma och Niklas Zennströms trehjuling Zbee. Kollage.

Allt fler startupbolag har som affärsidé att göra vinst på att lösa stora världsproblem och investerarna har ögonen på dem.

Läs mer: Nya bolagstrenden: Att tackla globala problem

Här är några av de mest spännande bolagen just nu:

Problem: Trafikens utsläpp
Startup: Clean Motion

Clean Motion (NTL) tillverkar elfordonet Zbee, en trehjuling med siktet på marknader som Indien och Indonesien. Enligt bolaget använder Zbee bara 7 procent av energimängden som en bensinbil gör sig av med. I sommar kommer trehjulingarna också till Stockholms gator, genom ett samarbete med taxibolaget Bzzt. Skypegrundaren Niklas Zennström är en tidig investerare i bolaget som noterades på First North i maj 2016.

Läs mer: Clean Motion dubblar farten

Problem: Ohållbar energi
Startup: Eneo Solutions

Solcellsbolaget Eneo Solutions (NTL) vill koppla ihop förnybar energi med affärsnytta. Bolaget hjälper företag att utreda nyttan av solceller och geoenergi och skräddarsyr en energilösning i form av en uthyrningstjänst för varje kundföretag. Visionen är att vara Europas motsvarighet till Solar City, Tesla-grundaren Elon Musks bolag som hyr ut solceller.

Problem: Ohållbar energi
Startup: Watty

Stockholmsbaserade Watty (NTL) vill bromsa klimatförändringar genom att minska elförbrukningen. Bolagets app visar hur mycket el hushållen använder per pryl, och ger tips på hur man kan dra ned på förbrukningen och elräkningen. Bolaget, som grundades 2013, tog i somras in drygt 28 miljoner kronor av bland annat EQT Ventures och Cleantech Invest.

Läs mer: Energistartupen Watty tar in 30 miljoner

Problem: Brist på el
Startup: Trine

Göteborgsbolaget Trine (NTL) vill sätta solpaneler på varje tak i utvecklingsländer, där opålitlig och dyr el skapar problem.  Människor i rika länder ger via Trines plattform mikrolån till solpaneler på landsbygden i Afrika och får avkastning på sitt kapital. Just nu har bolaget två aktiva projekt i Kenya. I januari 2016 tog bolaget in 5 Mkr i kapital av sex ängelinvestare, bland dem Alexander Hars och jeansföretaget Nudies grundare Palle Stenberg.

Läs mer: Trine tar in kapital för att ge tredje världen solenergi

Problem: Matsvinn
Startup: Karma

Matappen Karma (NTL) vill minska svinnet genom att låta restauranger sälja rabatterad överskottsmat till konsumenter. I november 2016 tog bolaget in 7 Mkr från bland annat Norrsken Foundation. Tjänsten lanserades i Stockholm under hösten och har bland annat kontrakt med cafékedjan Wayne’s Coffee och flera finrestauranger. Inom kort ska bolaget börja expansionen utomlands.

Problem: Matsvinn
Startup: Foodloopz

Foodloopz (NTL) är en plattform där företag kan sälja eller skänka bort livsmedel och djurfoder med kort bäst före-datum till andra företag. Enligt medgrundaren Elin Aronsen Beis, som tidigare jobbade med varumärkesutveckling inom dagligvaruhandeln, är Foodloopz den första matsvinnstjänsten inom B2B. Bolaget startades i november 2016 och affärsidén är att ta betalt för säljannonserna.

Problem: Ineffektivt jordbruk
Startup: Ignitia

Vädertjänsten Ignitia (NTL) har utvecklat en tropisk prognosmodell som lovar dubbelt så bra väderprognoser i utvecklingsländer än vad globala tjänster levererar. Det kan vara skillnaden mellan en förstörd och en lyckad skörd för en småbonde.

Ignitia, grundat av Södertäljebon Liisa Petrykowska, säljer dagliga väder-sms till småskaliga jordbruk i Västafrika. Bolaget säger att tjänsten ger upp till 80 procent högre intäkter för jordbruket. Ignitia har samarbetat med Google inom ramen för sökjättens satsning “Solve for X”.

Problem: Brist på vatten
Startup: Orbital Systems

”Duscharnas Tesla” Orbital Systems (NTL) lovar att sänka vattenförbrukningen med 90 procent och energiförbrukningen med 80 procent.

Systemet fångar upp vattnet, renar det och pumpar det tillbaks till duschmunstycket samtidigt som den använda vattenmängden registreras digitalt. Produkten är utvecklad för regioner där bristen på vatten är ett påtagligt problem, till exempel Mellanöstern. Bland bolagets största investerare finns Skype-grundaren Niklas Zennström.

Läs mer: Statliga stödmiljoner till Zennströms duschbolag

Problem: Ineffektiv välgörenhet
Startup: Addtruly

Addtruly (NTL) vill revolutionera välgörenheten genom att samla bra, innovativa gräsrotsorganisationer i sin plattform. Via plattformen kan företag skänka pengar till organisationerna och berätta om det för sina kunder. Enligt bolaget väljer två tredjedelar av konsumenterna bolag som tar socialt ansvar, men samtidigt vet de flesta kunderna inte om bolagen engagerat sig eller inte.

Problem: Krångligt hållbarhetsarbete
Startup: Worldfavor

Worldfavor (NTL) har utvecklat en molnbaserad lösning för att göra företagens hållbarhetsrapportering digital och effektiv. Tjänsten hjälper företag att samla, sammanställa och kommunicera information om ekonomisk, miljömässig och social hållbarhet och öppnar upp för konsumenter att efterfråga hållbarhetsdata från företagen. Våren 2016 tog bolaget in cirka 5 Mkr från bland annat AXSU Ventures.

Läs mer: Worldfavor vill göra arbetet runt hållbarhetsfrågor enklare


Läs mer: Nya bolagstrenden: Att tackla globala problem
Foto:
Susanna Campbell, medansvarig för investeringar på stiftelsen Norrsken, Lin Lerpold, chef för Handelshögskolans centrum för hållbarhetsforskning och Mattias Ljungman, medgrundare av riskkapitalbolaget Atomico. Foto: Jesper Frisk/Handelshögskolan/Atomico

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera