Hoppa till innehållet

10 mentala hinder för att starta företag: ”Släpp dina hjärnspöken”

Mentala hinder står ofta i vägen för att ta steget till att starta företag. Pr-konsulten och entreprenören Sandra Kastås vill ta hål på hjärnspöken i sin nya nyutkomna bok ”Bli företagarinna”.

Entreprenören och pr-konsulten Sandra Kastås har skrivit boken Bli företagarinna – Tio mentala hinder för att starta företag och hur du övervinner dem, som kom ut för några veckor sedan.
Entreprenören och pr-konsulten Sandra Kastås har skrivit boken Bli företagarinna – Tio mentala hinder för att starta företag och hur du övervinner dem, som kom ut för några veckor sedan.

”Vår inre röst är stark”. Det är första meningen i kapitlet om vad hjärnspöken är i pr-konsulten Sandra Kastås nya bok Bli företagarinna. Flera undersökningar visar att bristande självförtroende ofta står i vägen för att ta steget till att bli egenföretagare.

Mellan 2017 och 2018 föll andelen svenska kvinnor som startar företag med nästan 30 procent – från 6 till 4 procent. Vilket redovisades i GEM (Global Entreprenurship Monitor)-rapporten för Sverige 2019. Bland männen är siffran mer än dubbelt så stor med 9 procent.

”Det var upprinnelsen till boken när jag såg de siffrorna”, säger Sandra Kastås.

Hon beställde hem tio olika entreprenörsböcker, men alla kändes för teoretiska och som kurslitteratur. Hon ville göra tvärtom och skriva något mer inspirerande. För att hitta en bra struktur utgick hon från de nio vanligaste anledningarna, enligt undersökningsföretaget Novus, till att kvinnor inte startar företag.

”Kvinnor och män har ungefär samma hjärnspöken, men kvinnors är mycket starkare”, säger Sandra Kastås.

I sin bok skriver hon att så mycket som 90 procent av de hinder vi uppfattar faktiskt bara finns i våra egna huvuden.

Läs också: ”Det finns en idé om att kvinnor inte behöver så mycket pengar” 

Sandra Kastås gick ut i sina egna flöden på Facebook och Linkedin, samt gjorde ett inlägg i Facebook-gruppen Heja Livet, för att hitta kvinnor att intervjua. Hon fick omkring 400 svar och av dem pratade hon med 37 personer från olika branscher, i olika åldrar och i olika skeden av sitt yrkesliv. 

”Jag har skildrat allt från florister och fotografer till dem som söker riskkapital och jobbar med cancerforskning. Ingen av dem är direkt kända för att läsarna ska känna att kan 'the girl next door' så kan jag också”, säger hon.

Nummer ett av de nio anledningarna till att inte starta företag är att det känns otryggt att lämna en fast anställning. ”Fat and happy”, kallar Sandra Kastås den. I många fall lämnar dock inte egenföretagare sin anställning rakt av utan jobbar parallellt ett tag. En fast tjänst är inte heller alltid så trygg, särskilt i pandemitider, och som egenföretagare har man möjlighet att skapa sin egen trygghet. 

Intervjupersonerna i boken utgör exemplen och ger också läsaren sina tips. Till exempel Pernilla Widegren som startade sin veganska restaurang Stora Ego i Visby med ett mikrolån från Almi på 200 000 kronor. Ett av hennes tips för rädslan över att ta ekonomisk risk är att hela tiden spara undan 10 procent av vinsten för att ha som säkerhetsbuffert.

Ett annat hjärnspöke är att man saknar en bra affärsidé. För Mari Ahlqvist, medgrundare av Imatrics – en AI-lösning som nyhetsmedier använder för att analysera och autotagga artiklar, tog det flera år att komma fram till rätt modell.

”Du får inte har för mycket stolthet i din originalidé”, skriver Mari Ahlqvist i ett tips.

Läs också: De vill spräcka myten om vem som kan bli entreprenör

Sandra Kastås startade själv den egna pr-byrån Orakel PR för tre år sedan, då hon tröttnade på värderingarna hos de byråer hon hittills hade jobbat på. De första månaderna var oroliga och ensamma, men sedan fick hon ett samtal från den stora kafékedjan Starbucks. Det ökade på självförtroendet med en stor kund som gillade hennes koncept. 

”50 procent av kvinnorna upplever rädsla att misslyckas, medan samma siffra bland männen är 35 procent. Men för mig var det en ekonomisk möjlighet snarare än risk att starta eget. Nu jobbar jag mindre och tjänar bättre än när jag var anställd”, säger Sandra Kastås.

Mitt i bokskrivandet med Bli företagarinna startade coronapandemin. Hon bestämde sig då för att lägga till ett ytterligare hjärnspöke i boken nämligen företagande i kristider. ”Kan krisen vara det som faktiskt gör dig till företagarinna?” är en av rubrikerna i det kapitlet.

”Troligtvis kommer coronakrisen bidra till ökad popularitet för hållbara företag och företag inom hälsa, vård och omsorg. Där finns många företagarinnor”, skriver Sandra Kastås i boken.

”Kan boken peppa några fler till att starta eget så är det fantastiskt”, säger hon.

Läs också: Tillväxtverket i ny rapport: Bolag grundade av kvinnor tjänar mer

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera