Annons

100 miljoner i projektpengar till "Sveriges Solar City"

Gänget på Eneo Solutions. Foto: Eneo Solutions
Gänget på Eneo Solutions. Foto: Eneo Solutions
Med 100 miljoner i säkrade projektpengar vill Eneo Solutions hjälpa fler företag att ordna sin egen energiförsörjning med hjälp av solceller och bergvärme.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det Stockholmsbaserade energibolaget Eneo Solutions (NTL) har säkrat 100 miljoner i projektfinansiering från infrastrukturinvesterarna Infranode samt möjligheten att få in ytterligare 500 miljoner kronor från dessa. 

”Huvudsyftet med att ta in de här pengarna är att hjälpa fler fastighetsägare att på ett enkelt sätt ordna en egen energiförsörjning", säger Wilhelm Löwenhielm som är medgrundare av och vd på Eneo Solutions till Di Digital.

Läs även: "Vår vision är att bli Europas Solar City"

Eneo Solutions grundades 2013 inspirerat av bland annat det Elon Musk-kopplade amerikanska bolaget Solar City. En av grundarna, Harald Överholm, doktorerade i Cambridge med en avhandling som handlade om just det som skulle bli Eneo Solutions affärsmodell.

Läs även: Solcellen som laddar din telefon tar in 50 miljoner

En rad svenska investerare har fått upp ögonen för bolaget, som säkrat riskkapitalinvesteringar på 40 miljoner kronor från Gullspång Invest (NTL), RAM Rational Asset Management (NTL) och ett antal privatpersoner, däribland Rikard Lindström som har en bakgrund på internetbolaget Spray och spelbolaget Stardoll. 

Det Eneo Solutions sysslar med är att uppföra och förvalta anläggningar för solceller och bergvärme åt exempelvis fastighetsbolag, fastighetsutvecklare, köpcentrum, mataffärer och bostadsrättsföreningar.

Bolaget har idag omkring 15 anläggningar i drift eller under byggnation, bland annat i en byggnad som ägs av AFA Fastigheter vid Stockholms centralstation och i köpcentrumet Riggen i Huddinge. Med de nya pengarna kan antalet anläggningar växa kraftigt.

Anläggningarna som Eneo Solutions bygger blir en integrerad del av fastigheten.

"Genom att det produceras energi i byggnaden minskar behovet av energi från elnätet, säger Wilhelm Löwenhielm.

Bergvärmen hjälper till på värmesidan och solcellerna minskar det externa elbehovet. Det finns även synergier att hämta mellan bergvärme och solceller då värmepumpar kan drivas av el från solceller.

Många tänker att solceller är fina, men oekonomiska. Det stämmer inte.

Vinsterna kan bli både hållbarhetsmässiga och ekonomiska enligt Eneo Solutions vd, som noterar att priserna på solpaneler sjunkit markant de senaste fem åren.

Läs även: Här är Elon Musks nya solpanels-tak

"Många tänker att solceller är fina, men oekonomiska. Det stämmer inte. En daglivvaruhandel som har solceller på taket får lite billigare el än om de köper från nätet."

Eneo Solutions affärsmodell är att ta bort risken och underlätta för kunder som vill säkra en egen energiförsörjning

”Vi tar ett helhetsansvar vad gäller service och underhåll samtidigt som kunden får egen energi på ett enkelt sätt.”

Eneo Solutions ut en fast avgift i samband med färdigställandet av anläggningen och en årsvis förvaltningsavgift. Dessutom ägnar sig bolaget åt konsultuppdrag och förstudier.

Om vi i teorin skulle försvinna så kommer det att fortsätta att finnas en ägare och någon som är ansvarig för anläggningen

En del i införsäljningen är att anläggningarna ska stå i 30 år, vilket innebär att kunden låser sina kostnader under den tiden och slipper oroa sig för exempelvis höjd energiskatt eller höjda nätavgifter.

Eneo Solutions är en knappt fyra år gammal riskkapitalfinansierad startup som skriver avtal som sträcker sig uppemot 30 år framåt i tiden. Hur hanterar ni det?

"Anläggningarna vi bygger åt kunderna är finansierade av långsiktiga aktörer, bland annat Infranode. Om vi i teorin skulle försvinna så kommer det fortfarande finnas en ägare som är ansvarig för anläggningen", säger Wilhelm Löwenhielm.

Läs även: Tesla börjar ta beställningar på solpanelstak

Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer