Hoppa till innehållet

100 miljoner i projektpengar till "Sveriges Solar City"

Med 100 miljoner i säkrade projektpengar vill Eneo Solutions hjälpa fler företag att ordna sin egen energiförsörjning med hjälp av solceller och bergvärme.

Gänget på Eneo Solutions. Foto: Eneo Solutions
Gänget på Eneo Solutions. Foto: Eneo Solutions

Det Stockholmsbaserade energibolaget Eneo Solutions (NTL) har säkrat 100 miljoner i projektfinansiering från infrastrukturinvesterarna Infranode samt möjligheten att få in ytterligare 500 miljoner kronor från dessa. 

”Huvudsyftet med att ta in de här pengarna är att hjälpa fler fastighetsägare att på ett enkelt sätt ordna en egen energiförsörjning", säger Wilhelm Löwenhielm som är medgrundare av och vd på Eneo Solutions till Di Digital.

Läs även: "Vår vision är att bli Europas Solar City"

Eneo Solutions grundades 2013 inspirerat av bland annat det Elon Musk-kopplade amerikanska bolaget Solar City. En av grundarna, Harald Överholm, doktorerade i Cambridge med en avhandling som handlade om just det som skulle bli Eneo Solutions affärsmodell.

Läs även: Solcellen som laddar din telefon tar in 50 miljoner

En rad svenska investerare har fått upp ögonen för bolaget, som säkrat riskkapitalinvesteringar på 40 miljoner kronor från Gullspång Invest (NTL), RAM Rational Asset Management (NTL) och ett antal privatpersoner, däribland Rikard Lindström som har en bakgrund på internetbolaget Spray och spelbolaget Stardoll. 

Det Eneo Solutions sysslar med är att uppföra och förvalta anläggningar för solceller och bergvärme åt exempelvis fastighetsbolag, fastighetsutvecklare, köpcentrum, mataffärer och bostadsrättsföreningar.

Bolaget har idag omkring 15 anläggningar i drift eller under byggnation, bland annat i en byggnad som ägs av AFA Fastigheter vid Stockholms centralstation och i köpcentrumet Riggen i Huddinge. Med de nya pengarna kan antalet anläggningar växa kraftigt.

Anläggningarna som Eneo Solutions bygger blir en integrerad del av fastigheten.

"Genom att det produceras energi i byggnaden minskar behovet av energi från elnätet, säger Wilhelm Löwenhielm.

Bergvärmen hjälper till på värmesidan och solcellerna minskar det externa elbehovet. Det finns även synergier att hämta mellan bergvärme och solceller då värmepumpar kan drivas av el från solceller.

Många tänker att solceller är fina, men oekonomiska. Det stämmer inte.

Vinsterna kan bli både hållbarhetsmässiga och ekonomiska enligt Eneo Solutions vd, som noterar att priserna på solpaneler sjunkit markant de senaste fem åren.

Läs även: Här är Elon Musks nya solpanels-tak

"Många tänker att solceller är fina, men oekonomiska. Det stämmer inte. En daglivvaruhandel som har solceller på taket får lite billigare el än om de köper från nätet."

Eneo Solutions affärsmodell är att ta bort risken och underlätta för kunder som vill säkra en egen energiförsörjning

”Vi tar ett helhetsansvar vad gäller service och underhåll samtidigt som kunden får egen energi på ett enkelt sätt.”

Eneo Solutions ut en fast avgift i samband med färdigställandet av anläggningen och en årsvis förvaltningsavgift. Dessutom ägnar sig bolaget åt konsultuppdrag och förstudier.

Om vi i teorin skulle försvinna så kommer det att fortsätta att finnas en ägare och någon som är ansvarig för anläggningen

En del i införsäljningen är att anläggningarna ska stå i 30 år, vilket innebär att kunden låser sina kostnader under den tiden och slipper oroa sig för exempelvis höjd energiskatt eller höjda nätavgifter.

Eneo Solutions är en knappt fyra år gammal riskkapitalfinansierad startup som skriver avtal som sträcker sig uppemot 30 år framåt i tiden. Hur hanterar ni det?

"Anläggningarna vi bygger åt kunderna är finansierade av långsiktiga aktörer, bland annat Infranode. Om vi i teorin skulle försvinna så kommer det fortfarande finnas en ägare som är ansvarig för anläggningen", säger Wilhelm Löwenhielm.

Läs även: Tesla börjar ta beställningar på solpanelstak

Foto:

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera