Annons

Snabbväxande nätläkaren Kry tar in 1,5 miljarder

Johannes Schildt, vd och medgrundare av Kry
Johannes Schildt, vd och medgrundare av Kry Foto: Josefine Stenersen
Svenska Kry får ett miljardtillskott från bland annat en kanadensisk pensionsfond för att fortsätta kampen om nätläkarmarknaden ute i Europa.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Nyligen pekades svenska Kry ut som den mest nedladdade nätläkarappen i Europa före såväl svenska rivaler som Min Doktor och Doktor.se liksom brittiska, såsom Kinnevik-backade Babylon Health.

Kry, som grundades 2014, gick under 2018 med drygt en kvarts miljard kronor i förlust och omsatte 234 miljoner kronor – vilket var mer än en fördubbling på båda punkterna jämfört med året innan.

Nu tar den snabbväxande nätläkaren in 140 miljoner euro eller motsvarande knappt 1,5 miljarder kronor i en runda som leds av Ontario Teachers, en kanadensisk pensionsfond, och där även även de befintliga investerarna Index Ventures, Creandum och Accel deltar. Det bekräftar Linda Bengtsson, Krys presschef, för Di Digital.

De nya pengarna ska använda till att expandera i Europa, utveckla produkten och nyanställa.

”Vi har byggt en produkt som i dag är älskad av miljontals patienter i Sverige, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Norge. Nu är vår ambition att också förbättra sjukvården för miljontals fler i Europa”, kommenterar Johannes Schildt kapitalrundan i ett pressmeddelande.

Sedan tidigare har bolaget tagit in omkring 800 miljoner kronor i riskkapital. Sommaren 2018 tog bolaget in knappt 550 miljoner kronor.

I fjol lanserade Kry i bland annat Frankrike och Storbritannien och sedan ett år tillbaka finns man i Norge. Alldeles nyligen gick man också in i Tyskland. En testverksamhet i Spanien har dock avvecklats. 

Hemma i Sverige har satsningarna mycket handlat om att nå ut både digitalt och med fysiska vårdcentraler. I december 2018 öppnade Kry en egen vårdcentral i Lund och i april 2019 förvärvades vårdcentralen Bergus Care.

”Vi ska öppna flera egna vårdcentraler under året”, sade Johannes Schildt, Krys vd, i en intervju med Di Digital i fjol.

Läs mer: Krys förlust: En kvarts miljard kronor

I årsredovisningen för 2018 pekades ”politiska beslut” ut som en av bolagets största risker.

Ett exempel på vad som kan hända kom i mitten av juni i fjol då det stod det klart att SKL sänker ersättningen för digitala vårdtjänster som Kry.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer