Hoppa till innehållet

Snabbväxande nätläkaren Kry tar in 1,5 miljarder

Svenska Kry får ett miljardtillskott från bland annat en kanadensisk pensionsfond för att fortsätta kampen om nätläkarmarknaden ute i Europa.

Johannes Schildt, vd och medgrundare av Kry
Johannes Schildt, vd och medgrundare av KryFoto: Josefine Stenersen

Nyligen pekades svenska Kry ut som den mest nedladdade nätläkarappen i Europa före såväl svenska rivaler som Min Doktor och Doktor.se liksom brittiska, såsom Kinnevik-backade Babylon Health.

Kry, som grundades 2014, gick under 2018 med drygt en kvarts miljard kronor i förlust och omsatte 234 miljoner kronor – vilket var mer än en fördubbling på båda punkterna jämfört med året innan.

Nu tar den snabbväxande nätläkaren in 140 miljoner euro eller motsvarande knappt 1,5 miljarder kronor i en runda som leds av Ontario Teachers, en kanadensisk pensionsfond, och där även även de befintliga investerarna Index Ventures, Creandum och Accel deltar. Det bekräftar Linda Bengtsson, Krys presschef, för Di Digital.

De nya pengarna ska använda till att expandera i Europa, utveckla produkten och nyanställa.

”Vi har byggt en produkt som i dag är älskad av miljontals patienter i Sverige, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Norge. Nu är vår ambition att också förbättra sjukvården för miljontals fler i Europa”, kommenterar Johannes Schildt kapitalrundan i ett pressmeddelande.

Sedan tidigare har bolaget tagit in omkring 800 miljoner kronor i riskkapital. Sommaren 2018 tog bolaget in knappt 550 miljoner kronor.

I fjol lanserade Kry i bland annat Frankrike och Storbritannien och sedan ett år tillbaka finns man i Norge. Alldeles nyligen gick man också in i Tyskland. En testverksamhet i Spanien har dock avvecklats. 

Hemma i Sverige har satsningarna mycket handlat om att nå ut både digitalt och med fysiska vårdcentraler. I december 2018 öppnade Kry en egen vårdcentral i Lund och i april 2019 förvärvades vårdcentralen Bergus Care.

”Vi ska öppna flera egna vårdcentraler under året”, sade Johannes Schildt, Krys vd, i en intervju med Di Digital i fjol.

Läs mer: Krys förlust: En kvarts miljard kronor

I årsredovisningen för 2018 pekades ”politiska beslut” ut som en av bolagets största risker.

Ett exempel på vad som kan hända kom i mitten av juni i fjol då det stod det klart att SKL sänker ersättningen för digitala vårdtjänster som Kry.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera