Annons

21-åring utmanar Stockholms utskällda skolplattform: ”Kostat en bråkdel”

Adrian Andersson, 21, har byggt en skolplattform med elever från KTH och andra universitet. Nästa år ska de ut på skolorna.
Adrian Andersson, 21, har byggt en skolplattform med elever från KTH och andra universitet. Nästa år ska de ut på skolorna.
Stockholm stad har betalat en miljard för sin skolplattform – plus fyra miljoner i vite från Datainspektionen på grund av dess brister. Nu vill en startup förnya det plågsamt eftersatta området. ”Alla har sett problematiken”, säger Adrian Andersson bakom systemet Meitner.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I slutet av november kom Datainspektionens besked att Stockholm stad åläggs vite om 4 miljoner kronor på grund av bristerna i sitt dyrköpta skolsystem.

Hela upphandlingen har i det närmaste hånats sedan implementationen 2018 och både lärare och föräldrar har framfört kritik mot såväl funktionalitet som säkerhet.

Men problemet är större än Stockholm stad.

Enligt en undersökning från Lärarförbundet är det ”mycket vanligt” att it-strul och bristande it-support stör undervisning och studiero. 

Nästan hälften av lärarna svarar att undervisningen störs – på hälften av lektionerna eller fler – av digitala verktyg som strular.

”Alla som antingen jobbar i eller har gått i skolan de senaste åren har sett problematiken. Lärare och elever hänvisas till flera system som ofta är omoderna”, säger Adrian Andersson, 21 år och med systemen i färskt minne.

Läs mer: It-profilernas riskkapitalbolag köper upp svensk schematjänst – för knappt 100 miljoner

Men hjälp av KTH-studenter och elever från andra universitet har han tagit fram ett modernt alternativ, byggt från grunden, för cirka två miljoner kronor.

”Misstaget som gjordes var att Stockholms stad köpte redan utvecklade system som var svåra att anpassa. Vårt system rymmer alla funktioner inom en plattform och kan samtidigt automatisera processer som tidigare varit manuella”, säger han vidare.

Närvaro, inlämning av uppgifter, automatisk schemaläggning, kommunikation och information är funktioner som nämns.

Mjukvaran sägs även kunna larma vid indikationer på psykisk ohälsa hos elever, som en effekt av att ett system rymmer alla funktioner, menar Adrian Andersson.

Detta genom att se samband mellan närvaro och prestation, vilket är ett tecken på att en elev kanske inte mår bra. 

”Vi kan flagga för misstänkta signaler och avvikelser, sedan är det upp till skolledning och hälsoteam för att avgöra om de ska agera eller inte. Förhoppningsvis kan skolor kunna agera i tidigare skeden för att motverka mobbning och psykisk ohälsa.”

Läs mer: Flera av Sveriges tyngsta entreprenörer flockas kring förskole-app

Oavsett om systemet blir framgångsrikt eller inte framstår mer konkurrens på området efterlängtat. 

Enligt Lärarförbundet gjordes 2019 en beräkning på vad it-strul kostar kommunerna. Summan uppgick till 29,7 miljarder kronor.

”Att investera för att höja konkurrensen inom området för skolsystem kan förhoppningsvis leda till en bättre skolmiljö för både lärare och elever. Här ser jag Meitner som en ny spelare med stor potential. Plattformen är modern och mer flexibel”, säger Johan Lundgren, en ängelinvesterare som gått in tidigt i Meitner. Han är till vardags head controller på H&M-gruppens globala expansionsavdelning.

Meitner ska lanseras på de första skolorna under 2021.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer