Hoppa till innehållet

30 miljoner ska ta drönare till nya höjder

Innovationsmyndigheten Vinnova pumpar in 30 miljoner kronor i olika drönarprojekt. Ett av dem är Globhes nya AI-satsning. "Vi är först i världen med att kombinera AI och drönare i det här syftet", säger vd:n Helena Samsioe.

Globhes grundare och vd Helena Samsioe.
Globhes grundare och vd Helena Samsioe.

Drönare har hamnat i blåsväder många gånger. Den obemannade flygfarkosten har framför allt anklagats för att vara integritetskränkande.

Men efter den lättade lagstiftningen i februari, som bland annat gör det möjligt att ansöka om tillstånd för att flyga längre sträckor, kommer nu ytterligare en positiv nyhet för drönarmarknaden. 

Den statliga innovationsmyndigheten Vinnova investerar totalt 30 miljoner kronor i 23 olika drönarprojekt.

Läs mer: Tuffa prövningar om Sverige ska bli bra på AI 

"Satsningen syftar till att öka utvecklingstakten inom ett nytt innovationsområde där obemannade farkoster används. Det handlar främst om kombinationer av teknik- och tjänsteutveckling, men även aspekter som till exempel infrastruktur och regleringar berörs", säger Erik Borälv, som ansvarar för utlysningen på Vinnova, i ett pressmeddelande. 

Ett av bolagen som stöttas är Globhe Drones. De har tidigare beskrivits som ett Uber för drönare i och med sin servicetjänst där drönare kan lämna medicin och sjukvårdsutrustning på begäran. Nu lanserar de en ny satsning – Identifai Tomorrow's Disasters – som håvar in 1,9 Mkr från Vinnova.

Med hjälp av lokala underleverantörer samlas data in från drönarflygningar, laddas upp i Globhes molntjänst och skickas till AI-hubben i Stockholm. Där ska man snabbt analysera områden som har drabbats av eller står inför en naturkatastrof.

Läs mer: Hennes drönarbolag levererar blod i Rwanda 

"Till exempel kan man med hjälp av drönare varna för torka som kan leda till bränder, eller i realtid berätta hur många hushåll som drabbats av översvämningar", säger vd:n och grundaren Helena Samsioe till Di Digital.

"I stället för att få in kanske 100 000 drönarfotografier från en flygning får man direkt information om vad det faktiskt är som har hänt. Vi är först i världen med att kombinera AI och drönare i det här syftet", tillägger hon.

Eftersom europeiska och amerikanska lagar för drönarflygning är av strikt natur verkar Globhe i dag i afrikanska länder. Projektet Identifai är just nu verksamt i Malawi på uppdrag av FN.

För att få tillgång till utvecklare och AI-experter ska Globhe samarbeta med det statliga forskningsinstitutet Rise. Efter ett år är tanken att skala upp, både vad gäller användningsområden och geografiskt. Nästa stora marknad är Asien, enligt Helena Samsioe.

Läs mer: Hett drönarbolag kammade hem pitchseger 

Utöver klirret i kassan från Vinnova är det ett tiotal större kunder som bidrar finansiellt till Identifai.

"Globhe satsar på att växa organiskt. Våra förhoppningar är att vi ska ha bortåt ett 50-tal kunder inom de närmsta månaderna", säger Helena Samsioe.

Spacemetric, 4C Strategies, ÅF-Technology och Skysense är några av de andra bolagen vars projekt får finansiering av Vinnova. 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera