Annons

30 miljoner ska ta drönare till nya höjder

Globhes grundare och vd Helena Samsioe.
Globhes grundare och vd Helena Samsioe.
Innovationsmyndigheten Vinnova pumpar in 30 miljoner kronor i olika drönarprojekt. Ett av dem är Globhes nya AI-satsning. "Vi är först i världen med att kombinera AI och drönare i det här syftet", säger vd:n Helena Samsioe.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Drönare har hamnat i blåsväder många gånger. Den obemannade flygfarkosten har framför allt anklagats för att vara integritetskränkande.

Men efter den lättade lagstiftningen i februari, som bland annat gör det möjligt att ansöka om tillstånd för att flyga längre sträckor, kommer nu ytterligare en positiv nyhet för drönarmarknaden. 

Den statliga innovationsmyndigheten Vinnova investerar totalt 30 miljoner kronor i 23 olika drönarprojekt.

Läs mer: Tuffa prövningar om Sverige ska bli bra på AI 

"Satsningen syftar till att öka utvecklingstakten inom ett nytt innovationsområde där obemannade farkoster används. Det handlar främst om kombinationer av teknik- och tjänsteutveckling, men även aspekter som till exempel infrastruktur och regleringar berörs", säger Erik Borälv, som ansvarar för utlysningen på Vinnova, i ett pressmeddelande. 

Ett av bolagen som stöttas är Globhe Drones. De har tidigare beskrivits som ett Uber för drönare i och med sin servicetjänst där drönare kan lämna medicin och sjukvårdsutrustning på begäran. Nu lanserar de en ny satsning – Identifai Tomorrow's Disasters – som håvar in 1,9 Mkr från Vinnova.

Med hjälp av lokala underleverantörer samlas data in från drönarflygningar, laddas upp i Globhes molntjänst och skickas till AI-hubben i Stockholm. Där ska man snabbt analysera områden som har drabbats av eller står inför en naturkatastrof.

Läs mer: Hennes drönarbolag levererar blod i Rwanda 

"Till exempel kan man med hjälp av drönare varna för torka som kan leda till bränder, eller i realtid berätta hur många hushåll som drabbats av översvämningar", säger vd:n och grundaren Helena Samsioe till Di Digital.

"I stället för att få in kanske 100 000 drönarfotografier från en flygning får man direkt information om vad det faktiskt är som har hänt. Vi är först i världen med att kombinera AI och drönare i det här syftet", tillägger hon.

Eftersom europeiska och amerikanska lagar för drönarflygning är av strikt natur verkar Globhe i dag i afrikanska länder. Projektet Identifai är just nu verksamt i Malawi på uppdrag av FN.

För att få tillgång till utvecklare och AI-experter ska Globhe samarbeta med det statliga forskningsinstitutet Rise. Efter ett år är tanken att skala upp, både vad gäller användningsområden och geografiskt. Nästa stora marknad är Asien, enligt Helena Samsioe.

Läs mer: Hett drönarbolag kammade hem pitchseger 

Utöver klirret i kassan från Vinnova är det ett tiotal större kunder som bidrar finansiellt till Identifai.

"Globhe satsar på att växa organiskt. Våra förhoppningar är att vi ska ha bortåt ett 50-tal kunder inom de närmsta månaderna", säger Helena Samsioe.

Spacemetric, 4C Strategies, ÅF-Technology och Skysense är några av de andra bolagen vars projekt får finansiering av Vinnova. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer