Annons

30 tjänster på spel när EA drar ned i Göteborg

Götaplatsen i Göteborg och en utställning för EA:s spel ”Need for Speed”, som utvecklades i staden.
Götaplatsen i Göteborg och en utställning för EA:s spel ”Need for Speed”, som utvecklades i staden. Foto: Björn Larsson Rosvall och Marco Verch.
Jätten Electronic Arts lägger ned sin spelstudio Ghost Games i Göteborg – och förvandlar kontoret till en ingenjörshubb. Ungefär 30 tjänster riskerar nu att försvinna.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under 2011 öppnade den amerikanska speljätten Electronic Arts, EA, en utvecklingsstudio i Göteborg. 

Ett år senare fick den namnet Ghost Games och avdelningen har sedan dess varit ansvarig för koncernens utveckling av succéserien ”Need For Speed”.

Nu väljer dock EA att flytta produktionen av ”Need For Speed” till Storbritannien och studion Criterion, rapporterar Games Industry.

Det innebär att 30 tjänster nu riskerar att försvinna i Göteborg. 

”Vi hoppas att kunna placera så många av dem som möjligt i andra roller inom företaget”, uppger en talesperson till sajten.

EA kommer dock fortsatt finnas kvar i staden och kontoret blir nu en ingenjörshubb som ska stötta alla delar av koncernens verksamhet. 

Det är oklart hur många anställda som kvarstår efter omvandlingen, men det står åtminstone klart att företagsnamnet och varumärket Ghost Games skrotas.

Enligt EA finns det flera orsaker bakom beslutet. Bland annat har de haft svårt att rekrytera rätt kompetens till kontoret i Göteborg.

Vid utgången av mars 2019 hade koncernen knappt 800 anställda i Sverige, enligt företagets årsredovisning. Merparten arbetar på spelutvecklaren Dice, som står bakom stora titlar som ”Battlefront” och ”Battlefield”. Men siffran inkluderar också personal på just Ghost Games, spelmotorn Frostbite, utvecklingsgruppen SEED och andra EA-anställda med bas i Sverige. 

I fjol kunde Di Digital vid flera tillfällen rapportera att många EA-anställda i Sverige valt att lämna bolaget till förmån för konkurrerande spelutvecklare. Företaget valde också att helt och hållet stänga ned sitt kontor i Uppsala och flytta de 40-talet anställda till Stockholm.

Läs mer: Dussintals anställda lämnar spelbolaget Dice 

Läs mer: Efter flopparna: Personal flyr svenska speljätten 

Läs mer: Dice lägger ner sitt Uppsala-kontor 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer