Annons

3000 krypto-miljarder upp i rök

Eric Wall, kryptoexpert på finansteknikbolaget Cinnober, tror att kryptovalutorna kommer hämta sig.
Eric Wall, kryptoexpert på finansteknikbolaget Cinnober, tror att kryptovalutorna kommer hämta sig.
Första kvartalet har varit en bergochdalbana för kryptovalutorna. Sammanlagt har det totala värdet minskat med 58 procent - drygt 3000 miljarder kronor - enligt en ny rapport. ”Bitcoinkursen har alltid utvecklats via booms and busts”, säger kryptoexperten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I början av året låg totala marknadsvärdet för kryptovalutorna på strax under 5200 miljarder kronor enligt rapporten "State of Blockchain Q1 2018" från Coindesk. Året började starkt, men efter en snabb uppgång gick det sedan utför.

I slutet av kvartalet hade kryptovalutornas marknadsvärde sjunkit med 58 procent till 2 170 miljarder kronor. Det motsvarar en nedgång på drygt 3 000 miljarder kronor.

Den största och mest populära valutan, bitcoin startade året med ett värde på 14 000 dollar per enhet och steg i januari till årets rekordnotering på strax under 18 000 dollar. Men sedan gav marknaden vika i stort och även bitcoin drogs med nedåt för att i dag handlas för runt 8 700 dollar.

Men raset var inte helt oväntat, säger Eric Wall som är kryptoexpert på finansteknikbolaget Cinnober.

”Under 2017 så skapades något av en masshysteri inom spekulationerna om kryptovalutor. Om man till exempel tittar på bitcoins historia så köper folk när priserna går upp, sedan när priset går ner så börjar många sälja. Bitcoinkursen har alltid utvecklats via booms and busts.”

Enligt Eric Wall kommer marknadens beteende förmodligen se likadant ut framöver, men han tror att bitcoin kommer repa sig över tid och öka på sikt under de kommande åren.

”I den här senaste bubblan under 2017 var det inte bara datornördar som deltog. Det var även folk som jobbar inom bank och börs, hela spektrumet av finansindustrin deltog i bubblan. Det finns en infrastruktur nu med erfarenheter från finansbranschen som bygger broar till kryptovalutesfären. Det kommer ge frukt”, säger han.

Bitcoins väg nedåt i värde är kantad av ett händelserikt kvartal med bland annat tillslag mot handeln i Sydkorea, hackerattacker och bannlysta annonser om kryptovalutor på Facebook och Google.

Intresset för kryptovalutorna kan också ha nått sin kulmen. Enligt rapporten har raset följt Googles sökstatistik om bitcoin och andra kryptotvalutor som visar att färre användare söker information om valutorna. 

Men sedan slutet av förra kvartalet har kryptovalutorna hämtat sig en del och marknadsvärdet har stigit till runt 3 464 miljarder kronor.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer