Annons

3d-bolaget Wematter: ”Tillverka hos oss – inte i Kina”

Wematters team, med bas i Linköping, består i dag av 15 personer.
Wematters team, med bas i Linköping, består i dag av 15 personer. Foto: Press
Linköpingsbolaget Wematter vill hjälpa sina kunder skräddarsy sin tillverkning med hjälp av 3d-skrivare. Nu fyller bolaget på kassan med 40 miljoner kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Linköpingsbolaget Wematter grundades 2014 och erbjuder 3d-skrivare som är kända för produkternas hållfasthet.

Under 2019 ska bolaget inleda sin kommersiella tillverkning efter att ha testat flera olika prototyper till sin skrivare.

”Systemet heter Gravity. I centrum har vi en fysisk 3d-skrivare som sammanfoger polymerpulver med laser. Kunden väljer material, men vi tillverkar inte i metall”, säger Robert Kniola, Wematters vd.

Erbjudandet består av en 3d-skrivare samt ett abonnemang som omfattar material, support och lagring av de virtuella modellerna i en molntjänst.

”Visionen är att kunna erbjuda lokal tillverkning. I stället för att tillverka i Kina och skeppa hit varorna med båt skriver man ut i våra maskiner när behovet uppstår.”

De nya pengarna kommer från investmentbolaget Syntrans och Axis-grundarnas investmentbolag LMK Venture (NTL). Planen är att Wematter ska tillverka ett tiotal 3d-skrivare under 2019.

”Maskinen består av 6000 komponenter, så det kräver sin investering”‚ säger Robert Kniola.

Hittills har Wematters prototyper testats av företag som tillverkar allt från möbler till kamerautrustning. Även ABB och Sandvik har använt skrivarna för att skapa specifika komponenter till sina fabriker.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer