Hoppa till innehållet

3D-skrivaren fixar designen på påskkakan

3D-skrivare som köksgeråd? Precis så kommer framtiden se ut, enligt Phair Tsai på XYZ Printing.

En prototyp av en Beehex 3D-skrivare som skriver ut pizzor på sex minuter.
En prototyp av en Beehex 3D-skrivare som skriver ut pizzor på sex minuter.Foto: Jesper Frisk

Mat är ett nytt hett område på techscenen. Det rör allt från att ta fram vegetabiliskt kött och smarta matkassar till produktion av rymdkost. Intresset är stort – alla måste ju äta.

XYZ Printing satsar på 3D-skrivare som kan producera pizzor, kakor och andra maträtter.

”När det kommer till 3D-utskriven mat så betyder det lager på lager. I en sådan här skrivare lägger vi helt enkelt i kakdeg som trycks ut lite i taget”, säger Phair Tsai, utvecklingschef på XYZ Printing, när Di Digital träffar henne i Austin.

Läs även: Blogg: Den stora mat-maskeraden

3D-skrivarna använder tuber med ingredienser på samma sätt som vanliga skrivare har bläck. Men 3D-skrivarna är inte en lösning för att snabbare få mat på bordet. Beehex 3D-skrivare gör en pizza på sex minuter och Phair Tsai får ut fyra småkakor på en halvtimme (före gräddning).

Så varför skulle man använda en 3D-skrivare för matlagning, förutom av ren nyfikenhet?

”Jag tycker att det är en bra applikation för att göra formen när det kommer till bakning. Designen på den här kakan är baserad på panda-emojin på min Iphone. Den är perfekt för det eftersom jag är bra på att laga mat, men jag vet inte hur man får till riktigt små öron och ögon för en panda”, säger Phair Tsai.

Phair Tsais använde en panda-emoji för sin 3D-utskrivna kaka. Foto: Jesper Frisk

Med framtidens 3D-skrivare kommer förhoppningsvis kunna göra mer än att skriva ut pizzor och kakor. Enligt Phair Tsai kommer den att bli ett praktiskt redskap som kan återskapa våra utländska matupplevelser på hemmaplan.

”Jag tror att matskrivare kommer att utvecklas till att göra färsk pasta, kinesiska knyten eller franskt bröd, sådant vi äter när vi är på resa men som vi vill uppleva igen när vi har kommit hem”, säger hon.

Men hon tror även att 3D-skrivarna kan bli en viktig beståndsdel när det gäller framtidsmat.

”Tillsammans med ny bioteknologi kan 3D-skrivarna hjälpa oss att tillaga mat med nya proteinkällor. På sikt kan de nog även hjälpa oss att leva mer hållbart och ta fram lösningar för framtida rymdresor.”

Här smakar Di Digitals reporter på 3D-kakan:

Läs mer: Här hittar du all Di Digitals bevakning av årets SXSW-festival. 

...och du vet väl att Di Digital har en alldeles egen foodtech-blogg? Följ Johan Jörgensen och Anna Caracolias på Internet of food!

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera