Annons

400 personer om dagen faller offer för nätkapare: "Internetbedrägeri utvecklas hela tiden i nya former"

Foto: Anna-Britta Magnusson
Med nya betalningssystem har brottsligheten bytt skepnad. Att vara försiktig med lösenord är givet för många, men det är inte tillräckligt för att vara säker från de hundratals brott som sker dagligen, enligt experten. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Omställningen från fysiska pengar till elektroniska betallösningar har fått kriminaliteten att följa efter till uppkopplade tjänster. Under 2016 och 2017 anmäldes nästan 400 bedrägeribrott på nätet varje dag. 

"Det är väldigt många brott och internetbedrägeri utvecklas hela tiden i nya former", säger Lars Folkebrant.

Han är tidigare polis och medgrundare av 2Secure, ett av Sveriges största privata säkerhetsföretag. 

”Gemene man har alldeles för lite kunskap om hur viktigt det är med säkerhet i det digitala livet vi lever i dag. Man skickar exempelvis väldigt känslig information öppet via e-post bara för att man inte vet hur man lösenordskyddar eller krypterar sådan information. Detta underlättar självfallet möjligheten för kriminella att komma över skyddsvärd information”, säger han. 

Läs mer: Säkerhetsexperten: "Förutsätt att du har ett intrång redan nu" 

Brotten på internet sker på olika sätt. Om en e-handelskedja hackas kan gärningsmännen komma åt kortnummer som en kund uppgett. Lösenord eller säkerhetskoder kan listas ut om de är för enkla och användas tillsammans med ett personnummer. De förekommer även att gärningsmän ringer upp och säger att den är från banken och lurar människor att uppge koder. 

Det är väldigt många brott och internetbedrägeri utvecklas hela tiden i nya former

Företag kan också drabbas av bluffakturor där ett klick på en länk sprider en skadlig kod för att samla in information eller tar kommando över mobilen eller datorn.  

I många fall är det mer kreditvärdiga personer som faller offer för bedrägerier. 

”Självfallet vänder sig kriminella heller mot människor med mycket pengar än de som har begränsade resurser om man försöker begå ett bedrägeri eller ID-kapning. Med andra ord löper förmögna människor större risk att utsättas.”

Läs mer: Sju tips: Här är åtgärderna som lyfter it-säkerheten på ditt företag

En annan brottstrend i dag är att gäng ger sig på enskilda personer eller vissa fall företag, för att komma över saker som kan säljas. 

Det har bland annat under 2018 varit rån av klockor hos privatpersoner. Det har det visat sig att i många av de fallen har offren varit exponerade på internet, med bilder där man har visat att man har väldigt dyra klockor eller andra dyra ägodelar. 

”Att exponera dyra saker såsom bilar, juveler, eller klockor i offentlig miljö eller på internet underlättar för kriminella.”

Internetbedrägerier är nästan omöjliga att utreda

Internet är en öppen bok för de människor som vill samla in information för att begå olika typer av bedrägerier. Att kartlägga människor, allt från hur och var man bor, om det står en bil på tomten, när folk reser och vad de lägger ut om sig själva på sociala medier har aldrig varit enklare. Lika lätt är det att se vilka bolag personer är delägare i eller sitter i styrelserna för. 

”Den som vill kan relativt enkelt kartlägga någon person i dag med hjälp av offentliga register, sociala nätverk och internet i övrigt.”

Läs mer: Här är Sveriges tio hetaste it-säkerhetsbolag: "Trump gjorde det till en styrelsefråga" 

Att få tag på gärningsmän som begår bedrägeribrotten är däremot svårt.

”Internetbedrägerier är nästan omöjliga att utreda, det kan till och med ske från ett annat land om det är ett rent nätbrott. Och de som utför brotten är ofta väldigt skickliga.  När offren inte heller förstår vikten av att ha bra säkerhet online så blir de en väldigt lätt måltavla.”

Så lever du säkrare på nätet, enligt Lars Folkebrant:

1. "Det är mycket viktigt att man inte har samma lösenord till flera inloggningar. Tar någon kontroll över ett lösenord som passar även till andra inloggningar kan skadorna bli allvarliga.

Mobilt Bank-id öppnar i dag upp många skyddsvärda tjänster. Där krävs i dag bara 6 tecken för att få tjänsten att fungera men man kan med fördel följa råden från tex. MSB och ha en inloggning/ramsa med minst 18 tecken.”

2. Lär dig och förstå hur de kriminella tänker. "Ikläd dig en kriminells roll och fundera på hur du skulle begå brott mot sig själv. På så vis är det lättare att förstå var man har sina sårbarheter."

3. Allt med koppling till det ekonomiska ska man lära sig mer om, även om man tror att man vet tillräckligt.  

4. Gå igenom din exponering som talar om vem du är, vad du gör, vad du äger, var du reser och bilder du lägger ut. Gör förebyggande åtgärder och visa bara upp det du verkligen måste på nätet och gör det för personer du godkänt som vänner. 

5. Ta hjälp för att förstå hur allting fungerar. ”Att säkerhetsbranschen växer är ett tecken på att vi, även i Sverige, behöver ta dessa frågor på allvar.  Det gäller både för privatpersoner såväl som företag.”

6.  På polisens Facebook-sida lägger de ofta ut olika bedrägerimetoder som upptäckts.   

Checklista, så hanterar du dina uppgifter på nätet rätt:

- Använd bankens säkerhetslösningar för dina kort. 

- Ha ett shoppingkort som du använder på nätet och utomlands med begränsat med pengar på.

- Var försiktig med var du sparar dina kortuppgifter.

- Handla bara på webbshoppar som erbjuder 3D-securebetalningar, extra verifiering vid betalning.

- Ha extra starka lösenord till extra viktiga inloggningar, exempelvis till banken. 

Källa: Lotta Mauritzson på polisens nationella bedrägericenter, Regionala Utredningsenheten.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer