Hoppa till innehållet

44 miljoner till Now Interact – väljer nordiskt kapital före amerikanskt

AI-bolaget Now Interact tar in 44 miljoner kronor från nordiska investerare. Pengarna ska gå till en USA-etablering och man väljer Silicon Beach före Silicon Valley.

Teamet på Stockholmsbaserade Now Interact, som nu expanderar till USA.
Teamet på Stockholmsbaserade Now Interact, som nu expanderar till USA.

Stockholmsbaserade Now Interact har fått en kapitalinjektion på 5 miljoner dollar, motsvarande 44 miljoner kronor. Det är SEB Venture Capital och det finska riskapitalbolaget Inventure som har investerat i bolaget tillsammans med den befintliga ägaren Industrifonden.

A-rundan markerar startskottet för bolagets expansion till USA. Men det var inte givet att det var nordiskt kapital som skulle bli aktuellt för investeringen. 

”Vi hade långt gångna dialoger med amerikanska investerare, men valet föll på nordiska alternativ”, säger Magnus Åström, grundare och vd för Now Interact.

Magnus Astrom

Magnus Åström, grundare och vd för Now Interact.

En amerikansk investerare reste till Sverige och träffade honom ett par gånger, men var samtidigt tydlig med att man krävde att bolaget skulle ha en omsättning i USA. I det läget tyckte Magnus Åström att det fanns fler fördelar med lokala investerare.

”För oss blev det lite hönan och ägget, för vi behövde pengarna för att dra igång på den amerikanska marknaden”, säger han.

Magnus Åström startade Now Interact 2010 med en enklare produkt som kunde avläsa vad kunder till olika företag gjorde både online och offline. 2014 lanserade man en mer sofistikerad lösning som med hjälp av maskininlärning följer kundernas väg i olika kanaler – en så kallad omnichannel-lösning – och kopplar ihop den datan.

I dag har Now Interact en omsättningstakt på 30 miljoner kronor per år och jobbar med kunder som Tele2, Dustin, Swedbank och Folksam i Sverige. Man har även verksamhet i England och Holland och har fått sin första kund i Tyskland.

”I och med att den här rundan är klar så trycker vi på startknappen i USA”, säger Magnus Åström.

Men bolaget har redan två partners i USA – Rich Relevance och Genesys, som båda jobbar med flerkanalslösningar för företag. Det är samarbeten man har lyckats få till utan någon större närvaro i USA, främst för att Now Interact började locka till sig några av de bolagens största kunder.

Det är dyrt att bygga en organisation i Silicon Valley.

Di Digital har tidigare rapporterat att Now Interact har brevlådekontor på Nordic Innovation House, men nu väljer man att istället starta ett säljkontor i Santa Monica, Los Angeles. Det som i techsammanhang brukar kallas Silicon Beach.

”Det är dyrt att bygga en organisation i Silicon Valley och svårt att hitta folk där som vill stanna en längre tid”, säger Magnus Åström.

Han tror att utmaningen är tillräckligt stor att anställa folk i Silicon Beach. Planen är att den amerikanska organisationen på sikt ska ha 30 anställda, vilket är lika många som i Sverige. Men utvecklingsavdelningen stannar i Europa.

”Vi ska gå från noll till tio anställda ganska snabbt inom både direktsälj och försäljning genom partners”, säger Magnus Åström.

Han ser direktförsäljning som en strategi för att få in egna kunder och på så sätt skapa intresse bland potentiella partners. Samtidigt som att det ger goda marginaler för att skala upp verksamheten.

”Det tillsammans med investeringen kommer att räcka till att etablera en verksamhet i USA. Planen är att resa en B-runda i USA under första kvartalet 2018”, säger Magnus Åström.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera