Annons

55 000 svenska Facebook-användare drabbade av läckan

Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg.
Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg. Foto: Mark Schiefelbein
Personliga uppgifter från 55 337 svenska Facebook-konton beräknas ha läckt till analysbolaget Cambridge Analytica.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Totalt uppskattar Facebook att 55 337 svenska användarkonton "potentiellt" kan ha drabbats i den växande skandalen, skriver Peter Münster, kommunikationschef för Facebook i Norden, i ett mejl till TT.

Visserligen ska endast 12 svenska användarkonton ha laddat ner den app som Cambridge Analytica använt för att komma åt informationen. Men eftersom appen också kommit åt data från vänner till de användare som laddat ner den är det många fler som ovetande delat med sig av sina uppgifter.

Läs mer: Zuckerberg om skandalerna: Vi var för idealistiska 

Enligt Facebooks beräkningar finns majoriteten av de totalt 87 miljoner drabbade användarna, drygt 70,6 miljoner, i USA. Resten är fördelade över en rad länder, däribland Filippinerna, Indonesien, och Storbritannien.

Det är en rejäl ökning från de tidigare uppgifterna om att 50 miljoner användares data ska ha använts av analysbolaget, bland annat för att påverka presidentvalskampanjen i USA 2016. Men bolaget medger även att data från alla de totalt 2 miljarder användare som plattformen har, kan ha använts felaktigt, uppger Bloomberg. 

I ett pressmeddelande nekar Cambridge Analytica till de nya uppgifterna och uppger att bolaget endast tagit del av data från 30 miljoner användare.

Läs mer: 87 miljoner användare drabbades av Facebook-läckan 

Nu lovar Facebook bättring för att öka säkerheten för sina användare och genomför ett antal åtgärder för att minska risken att data hamnar i fel händer.

"Från och med 9 april kommer användare få en länk högst upp i sitt nyhetsflöde där de kan se vilka appar de använder sig av", skriver Peter Münster.

( TT / Di Digital )

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies