Annons

6 000 stockholmare jobbar i fintech

Robin Teigland, professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, är en av personerna bakom fintech-statistiken.
Robin Teigland, professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, är en av personerna bakom fintech-statistiken. Foto: Oskar Omne
På fem år har Stockholms fintech-sektor fördubblats i storlek. Inte bara i omsättning men även i antal jobb. ”Sektorn växer otroligt snabbt”, säger professor Robin Teigland.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

London har länge lett listan över fintech-städer i Europa. Men även Stockholm står ut. När det gäller investeringar i fintech-bolag har Stockholm nu knipit andraplatsen från Amsterdam. Med en tillbakablick till 2010 är boomen uppenbar.

Enligt statistik framtagen av Handelshögskolan i Stockholm har antalet företag inom fintech ökat från 43 bolag 2010 till 100 i fjol.  Även omsättningen i startupbolag med fokus på finansiell teknik har närmare fördubblats, från 7,5 miljarder kronor 2010 till 14,4 miljarder kronor 2015.

”Fintech-sektorn i Stockholm växer otroligt snabbt. Det är inte så konstigt med tanke på vår historia inom bank och handel. Vi är väldigt framgångsrika när det gäller att integrera ny teknik i finanssektorn”, säger Robin Teigland, professor i företagsekonomi med fokus på strategi och digitalisering vid Handelshögskolan i Stockholm.

Läs även: Stockholm slukar techinvesteringarna

Bland de 100 startupbolag som är nominerade till European fintech awards i Amsterdam finns tolv Stockholmsbolag med på listan. Enligt Robin Teigland är det en väldigt hög siffra för en så liten stad som Stockholm men att det samtidigt är en fördel.

”Eftersom Stockholm är så pass litet så finns det bra nätverk. När personer som jobbar på bank blir frustrerade för att inget händer, finns det goda möjligheter att hoppa av och skapa nytt. Samtidigt är det mycket spinoff från de andra startup- och miljardbolagen i Stockholm. Det finns både mycket kapital och erfarenhet”, säger hon.

Som ett led i sektorns tillväxt har även antalet personer med jobb på Stockholms fintech-scen ökat. Från att ha sysselsatt 2 900 personer för fem år sedan är det nu över det dubbla, 5 820, som i dag jobbar inom fintech. Enligt Robin Teigland har fintech-branschen en större anställningspotential än bolag med fokus på exempelvis delningsekonomi. 

”Uber har inte så många anställda inom bolaget. Speciellt betalbolag som Klarna och Izettle anställer många, men det är inte så konstigt med tanke på att de är väldigt framgångsrika. Men fintech behöver fler personer på grund av den hårda regleringen av finansmarknaden.”

Om du som startupbolag gör fel, så är det kört för dig

Samtidigt som antalet techbolag med fokus på bank- och börshandel inte har ändrats märkvärt de senaste åren har företag med digitala tjänster inom kapitalplaceringar, kryptovalutor, och utlåning tagit fart rejält. Men enligt Robin Teigland kan den hårda regleringen även göra det svårare för startupbolag att lyckas.

”Som ett exempel arbetar hälften av kryptovalutabolaget Safellos anställda med regelverket. För om du som startupbolag gör fel, så är det kört för dig. Men det kan även hämma tillväxten för om du vill följa alla regler så tar det längre tid och kräver mycket mer kapital”, säger hon. 

Läs även: ”Optionsförslaget bestraffar nätets bank- och finanstjänster”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies