Annons
Foto: The University of Texas at Austin

94-årige professorn bakom litiumbatteriet gör nytt genombrott

Hyper Island satsar på ett molnbaserat affärssystem SPONSRAT AV Visma

Foto: Vipps/Press

”Norska Swish” blir ett eget företag

EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager har blivit känd genom ett antal rättsprocesser mot globala techbolag. Danskan har har bland annat varit med och bestämt att Apple ska betala tillbaka motsvarande över 120 miljarder kronor i obetald skatt till Irland.

EU vill ha global digitalskatt

Uber kan tänkas lämna Norge om transportministern inte lyssnar.

Uber krävs på 20 miljarder för stulen affärshemlighet

Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:

94-årige professorn bakom litiumbatteriet gör nytt genombrott

Foto: The University of Texas at Austin
Foto: The University of Texas at Austin
En av upphovsmakarna till litiumbatteriet, som är viktigt både för elbilar och mobiltelefoner, är nu på gång med en ny teknik för snabbladdning av batterier.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

John Goodenough har i flera år tippats som en vinnare av Nobelpriset i kemi för sin forskning kring litiumbatterier. Nu har den 94-årige professorn vid Texas universitet i Austin tagit fram den första battericellen i enbart fast material som ger flera fördelar, rapporterar universitetets nyhetstidning.

Den nya tekniken ger säkrare batterier som kan laddas snabbare än tidigare modeller och har även längre hållbarhet. Batterierna hittar användningsområden inom såväl mobiltelefoni och elbilsbranschen som stationär utrustning inom energilagring.

I stället för vätskeformiga elektrolyter som används i det ursprungliga litiumbatteriet så har forskarna nu använt en elektrolyt i glas. Enligt sajten så möjliggör det användning av en alkali-metall-anod utan att det bildas dendriter, alltså kristaller.

Bakom produktutvecklingen står ett team ingenjörer som leds av den nu 94-årige professorn som är medupptäckare till litium ion-batteritekniken. Ett enskilt namns som lyfts fram i forskningsgenombrottet är den seniora forskaren Maria Helena Braga.

Forskningsframsteget har publicerats i den vetenskapliga tidsskriften Energy & Environmental Science.

Finwire / Di Digital


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post