Annons

ABB investerar i svenskt supermaterial

Malin Carlström, Senior Vice President ABB Technology Ventures.
Malin Carlström, Senior Vice President ABB Technology Ventures. Foto: Amanda Lindgren, Amanda Lindgren (Di)
Det svenska startupbolaget Graphmatech gör det möjligt att skriva ut modeller med världens starkaste material, Grafen. Nu går ABB och affärsängeln Jane Walerud in som investerare. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

2004 upptäckte de två forskarna Andre Geim och Konstanin Novoselov materialet Grafen. Sex år senare tilldelades de Nobelpriset i fysik för upptäckten av det spektakulära materialet. Grafen är 200 gånger starkare än stål, genomskinnligt, böjligt och har dessutom en mycket god elektrisk ledningsförmåga. 

"Marknadspotentialen är det ingen som tvivlar på, materialets egenskaper är så överlägsna. Tillämpningarna  spänner över i stort sett all tillverkande industri", säger Malin Carlström, chef i norra Europa för ABB:s investeringsgren, ABB Technology Ventures. 

Utmaningen har varit att hitta en metod som gör att grafen kan behålla sina egenskaper i industriell produktion. Sedan upptäckten 2004 har det forskats intensivt för att hitta en lösning och nu tror bolaget Graphmatech att man hittat svaret. Genom att blanda i grafenpulver i olika metaller, plaster och vätskor kan det användas för att klä in produkter utan att förlora materialets egenskaper. Det gör till exempel att grafen kan användas till 3d-skrivare.  

"Det här faller under den del av vår portfölj där vi arbetar med distruptiv teknologi. Det är många affärsområden hos oss som tycker det här är intressant och vi anser att bolagets material och produkter har potential att ge en stor påverkan för vår affär", säger Malin Carlström. 

Läs mer: Därför vill storbolagen ha en egen startup 

ABB Technology Ventures investerar tillsammans med affärsängeln Jane Waleruds bolag Walerud Ventures. Hur mycket man investerar i Graphmatech, och till vilken värdering, vill bolagen inte kommunicera. 

Graphmatech levererar redan till pilotkunder men när bolagets teknik kan komma att slå igenom på bred front är svårt att sia om.

"Med materialbolag handlar det oftast inte om korta investeringshorisonter. Men vi ser inga jättestora hinder för att det här ska kunna skala upp om det vi tror stämmer, stämmer", säger Malin Carlström. 

ABB Technology Ventures har tidigare investerat i Northvolt som vill bygga en batterifabrik i Sverige. Jane Walerud är mest känd för sina investeringar i Klarna och Bluetail.

Läs mer: Sveriges 52 mäktigaste privatinvesterare: Jane Walerud 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer