Annons

Abba-stjärnans techbolag bränner miljoner: ”Stångat oss blodiga”

Niclas Molinder och Björn Ulvaeus.
Niclas Molinder och Björn Ulvaeus. Foto: Joey Abrait
Svenska Auddlys tjänst för musikrättigheter, med Björn Ulvaeus som storfinansiär, har haft svårt att få fäste på marknaden. Nu byter bolaget namn till Session. ”Vi ser en finansiell vändning”, säger medgrundaren Niclas Molinder.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det svenska techbolaget Auddly har sedan 2012 utvecklat ett kommunikations- och dokumentationssystem för musiker där låtskrivare, producenter och artister redan under skapandeprocessen kan fylla i på vilket sätt de har bidragit till en låt.

Datan sipprar sedan kontrollerat till alla de olika intressenter som finns i branschen: managers, förlag, rättighetsorganisationer, distributörer och i slutänden streamingplattformar som Apple Music och Spotify. Målet är helt enkelt att fler kreatörer ska få rätt ekonomisk ersättning och ett erkännande för sin musik.

Men det har varit svårt att övertyga musikindustrin att betala för deras apptjänst. Sedan starten har Auddly haft nogräknade intäkter på drygt 5 miljoner kronor, fram till den 31 december i fjol, med en samlad förlust på runt 55 Mkr.

”Att det skulle ta så lång tid hade jag nog inte räknat med, trots att alla inom branschen medger att det verkligen behövs. Vi hanterar det tråkiga, men helt nödvändiga, administrativa arbetet i skapandeprocessen – men det har hittills varit väldigt svårt att samla branschen under ett och samma paraply”, säger medgrundaren Niclas Molinder.

Nu har bolaget bytt namn till Session och nått fram till något av ett genombrott. Till och med november 2019 ska stjärnproducenten Max Martins musikförlag MXM Music, skivbolagsjätten Universal Music Group och Avid, som ligger bakom det populära ljudverktyget Pro Tools, integrera och testa Sessions tjänster i sina system.

Samarbetena innebär inga omedelbara intäkter, men pilotprojektet borgar för framtida licensintäkter, enligt Niclas Molinder. Session blir nu en sorts mjukvaru- och teknikleverantör till branschen, som automatiserar mycket av det arbete som i dag görs manuellt. Den mänskliga faktorn är en starkt bidragande orsak till att många utbetalningar till artister i dag är felaktiga.

”Det har varit något av en 'aha-upplevelse' för oss. Nu får vi en tydlig affärsmodell och en produkt att sätta en prislapp på. Vi licensierar tillgången till data från vår datahubb och användandet av Sessions mobila plattform”, säger Niclas Molinder.

Läs mer: Musik-startupen Auddly tar in 20 miljoner 

Session har sedan starten finansierats av flera kända svenska musikprofiler. Max Martin och den tidigare Abba-medlemmen Björn Ulvaeus är bägge medgrundare och delägare. Aviciis tidigare manager Ash Pournouri kontrollerar också en liten aktiepost.

”Jag ska absolut inte säga att vi är ointresserade av att tjäna pengar. Men att bygga det här bolaget på traditionella normer, att snabbt växa och tjäna pengar, hade inte fungerat”, säger Niclas Molinder, och betonar att han därför inte vill ta in pengar från klassiska riskkapitalbolag.

Från 2017 och framåt har dock Björn Ulvaeus blivit den ohotade huvudägaren i bolaget. Han har i stort sett på egen hand skjutit till cirka 55 miljoner kronor till Session i flera nyemissioner, enligt handlingar från Bolagsverket, och äger numera drygt 92 procent av aktierna.

”Det har blivit resultatet av utspädningseffekter. Rätt ersättning till musikskapare är en hjärtefråga för Björn Ulvaeus och han har en väldigt stark roll i Session. Vi har stångat oss blodiga för att det här ska fungera”, säger Niclas Molinder, och uppger att det finns planer på att ta in ytterligare kapital i år från nya investerare.

För ett par år sedan hade Auddly som mest runt 12 anställda, enligt årsredovisningarna, och ett kontor i Stockholm. Nu har man dock trimmat verksamheten och Niclas Molinder bedriver mycket av Sessions arbete på egen hand. Teknikutvecklingen har till exempel förlagts hos en konsultbyrå.

Räknar ni med att för första gången tjäna pengar under 2019?

”Ja, det kan man säga. Vi ser en finansiell vändning. Planen är att skapa en öppen programvara som olika aktörer enkelt ska kunna koppla upp sig mot. Just nu slutförhandlar vi med intresseorgan, som representerar alla olika upphovsrättorganisationer, för att ta fram ett ramavtal. Vi kommer också att erbjuda rabatter till de som är tidiga med att hoppa på tåget”, säger Niclas Molinder.

Från vänster: Peter Leathem på den brittiska rättighetsorganisationen PPL, Niclas Molinder som medgrundat Session, Susan Butler på Music Confidential, Phil Sant på Stage, Bjorn Ulvaeus från Abba och Session, Barak Moffitt från Universal Music Group och Francois Quereuil från Avid.
Från vänster: Peter Leathem på den brittiska rättighetsorganisationen PPL, Niclas Molinder som medgrundat Session, Susan Butler på Music Confidential, Phil Sant på Stage, Bjorn Ulvaeus från Abba och Session, Barak Moffitt från Universal Music Group och Francois Quereuil från Avid. Foto: Press.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer