Hoppa till innehållet

”Absurda kontraster i Daniel Eks spelhörna”

På Spotifys nya huvudkontor har Daniel Ek ett eget rum för tv-spel och flipperhallen var ett krav från Martin Lorentzon. Det är lätt att glömma bort att ett miljardbolag gömmer sig bakom den lekfulla utsidan, skriver Di Digitals Johannes Karlsson.

Johannes Karlsson är reporter på Di Digital.
Johannes Karlsson är reporter på Di Digital.Foto: Amanda Lindgren (Di) och Henrik Montgomery (TT)

Från trottoaren på Regeringsgatan sticker Spotifys nya huvudkontor knappast ut. Fasaden på byggnaden, som fått det storslagna namnet Urban Escape, påminner om vilket annat kontorskomplex som helst i Stockholm.

Men delvis undangömt bakom hantverkare i reflexvästar och byggnadsställningar breder sig ett monster ut. Här arbetar närmare 1 300 av koncernens totalt 4 000 anställda. Flytten till den tolv våningar höga byggnaden blev klar i slutet på 2017.

”Alla nya medarbetare tas in på en två dagar lång introduktionskurs. Det är ungefär 300 nya medarbetare i kvartalet”, säger Spotifys hr-chef Katarina Berg.

Denna gång är det den svenska mediekåren som blivit inbjudna till skrytbygget. Transparens ska gälla framåt, enligt den nya amerikanska kommunikationschefen Dustee Jenkins. Tidigare har Spotify knappast gjort sig kända för sin öppenhet. 

Men redan i väntan på hissarna i entrén får vi veta att fotografering är förbjudet. Det enda undantaget är när Daniel Ek och hans ledningskollegor Gustav Söderström, Alex Norström och Cecilia Qvist sitter prydligt uppställda på scen. 

Läs mer: Daniel Ek: "Vi kan vara lönsamma i dag. Vår modell fungerar" 

Ändå vill Spotify-cheferna gärna visa upp de mest spektakulära delarna av huvudkontoret. Vi börjar i en lyxig musikstudio, där artister kan få spela in låtar vid särskilda tillfällen. Lykke Li, First Aid Kit och Hov1 är några som redan har varit där.

Men just nu är det tomt, så när på en ensam ljudtekniker. Från sin stol blickar hon ut över toppmodern utrustning, dyra gitarrer och ett piano i modell större. Allt detta ackompanjeras av mörka träväggar och röda sammetstyger.

”Prince hade nog blivit avundsjuk på det här. Den här studion är definitivt lyxigare än de vi har i Los Angeles och New York, till exempel”, säger Jenny Hermanson, Norden-chef på Spotify.

På väg därifrån passerar vi en lång korridor med konferensrum på bägge sidor. Men bara ett fåtal har ockuperats av Spotify-medarbetare, som ser ut att hålla videosamtal med kollegor på andra platser i världen.

Vi går upp en våning och välkomnas till ett rum för tv-spel, döpt till "Daniel's Gaming Room", vilket kungörs genom en stor skylt vid entrén.

Flera tv-apparater med diverse olika konsoler står uppställda mot ena väggen. Bakom ryggen finns en av Stockholms bästa utsikter där hela stadssiluetten breder ut sig genom stora glasfönster. Kontrasten är nästan absurd. 

Vägg i vägg står flera pingisbord i ett rum som närmast kan liknas vid en mindre gymnastiksal i storlek. På ena långsidan står en gigantisk träläktare som hade gjort den lokala idrottsföreningen avundsjuk.

”Jag har mitt kontor på våningen under, på luncherna kan ljudet vara lite frustrerande”, säger Jenny Hermanson.

Spotifys ledning med kommunikationschef Dustee Jenkins, vd Daniel Ek, Cecilia Qvist, global chef för marknader, premiumchefen Alex Norström och produktchefen Gustav Söderström.
Spotifys ledning med kommunikationschef Dustee Jenkins, vd Daniel Ek, Cecilia Qvist, global chef för marknader, premiumchefen Alex Norström och produktchefen Gustav Söderström.Foto: Banfa Jawla

 

Men de Silicon Valley-inspirerade lekutrymmena tar inte slut där. Vi vallas vidare till ett rum med flipperspel och andra retroaktiga nöjen. Musiken från apparaterna dånar högt i det trånga utrymmet.

Jenny Hermanson berättar att flipperrummet var ett krav från den andra medgrundaren Martin Lorentzon.

”På det gamla kontoret var det alltid Martin Lorentzon som hade rekorden, han kunde tillbringa hela dagen framför flipperspelet”, säger hon.

Promenaden tar inte slut där. Vi passerar en syateljé, ett karaokerum och ett vr-rum – kanske något mer.

Någonstans här börjar jag fundera på var jag egentligen befinner mig. Särskilt när vi går förbi en lång bardisk med ölkranar, som lika gärna hade kunnat höra hemma på en bar vid Stureplan bara ett stenkast bort.

”Vi har flera 'after works' i veckan. Ibland spelar artister här, medan det är mer spontant andra gånger. Många anställda kommer till och med hit på helgerna”, säger Jenny Hermanson. 

Vi stiger sedan ännu högre mot himlen och kliver ut på Spotifys stora takterass. Här hänger Pride-flaggor till höger och vänster och påminner om festligheterna i samband med paraden i Stockholm för någon vecka sedan.

Utsikten smäller om möjligt ännu högre här, än i spelrummet några trappor ner. Här brukar folk äta lunch, arbeta eller bara umgås, berättar Spotify-cheferna. Men just nu är det bara en skock fåglar som slagit sig ner för en paus denna gråa förmiddag.

Till slut är vi färdiga. Vi passerar några medarbetare på vägen ner till verkligheten igen. De pratar engelska, förstaspråket för de 70 olika nationaliteter som utgör Spotifys personalstyrka i Stockholm, och hälsar vänligt. Snabbt traskar de dock vidare med sina klistermärkesbeklädda laptops i handen.

Ungefär här får jag tillbaka förståndet. Bakom den lekfulla utsidan gömmer sig faktiskt ett miljardbolag som blivit världens största musikstreamingtjänst. Kanske behöver det ena inte utesluta det andra, inser jag, och blir plötsligt lite avundsjuk.

Säkerhetsvakten som sett till att alla fotografer och journalister inte irrat iväg på ensamma upptäcktsfärder nickar adjö. Bilder ska vi få ta nästa gång.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera