Annons

Acasts grundare Karl Rosander kliver av – ska starta nytt

Måns Ulvestam (tv) och Karl Rosander är grundare av poddplattformen Acast.
Måns Ulvestam (tv) och Karl Rosander är grundare av poddplattformen Acast. Foto: Joey Abrait
Karl Rosander och Måns Ulvestam grundade poddplattformen Acast 2014. Nu, fyra år senare, lämnar Karl Rosander styrelsen. ”Det finns så mycket jag vill göra”, säger han.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Stockholmsbolaget Acast (NTL) grundades 2014 av Måns Ulvestam och Karl Rosander med målet att skapa framtidens radio. Poddplattformen har sedan dess lanserats i bland annat USA, Storbritannien samt Australien, och har i dag över 60 miljoner lyssningar i månaden.

I oktober i fjol gick bolaget ut med att det siktade på en notering på Stockholmsbörsens huvudlista. Med en investering på 154 miljoner kronor, från bland annat Swedbank Roburs och Norrons techfonder, planerade man att gå till börsen inom ett år. I samma veva klev grundarna av sina operativa roller som vd och operativ chef. 

Nu berättar Karl Rosander att han även lämnar bolagets styrelse. 

”De senaste åtta månaderna har jag arbetet på att få till en börsfähig styrelse. Nu har vi det och jag är också glad över att vi har fått till 50/50 kvinnor och män", säger han.

Läs även: Poddplattformen Acast siktar mot Stockholmsbörsen 

Arbetet med den planerade börsnoteringen, som kan ske redan till hösten, har av olika anledningar försenats. Till exempel tog det längre tid än väntat att färdigställa ett samarbete med BBC. Men med den nya styrelsen på plats kommer arbetstakten inför noteringen att öka, enligt Karl Rosander.

Det är inte som att jag försvinner, jag är fortfarande delägare

Förutom medgrundaren lämnar även Martin Wattin, Johan Billgren och sittande ordförande Hjalmar Didrikson styrelsen. Andrea Gisle Joosen, som även sitter i styrelserna för Ica, Mr Green och Billerud Korsnäs, blir ny ordförande. 

”Jag och Måns är ett team och jag känner mig otroligt trygg att Måns sitter kvar i styrelsen för oss. Men det är inte som att jag försvinner, jag är fortfarande delägare”, säger Karl Rosander.

Redan nu arbetar han på konsultbasis för Acast med affärs- och varumärkesutveckling samt med kommunikation. Det kommer han att fortsätta med. 

Framöver kommer vi även starta egna bolag inom Ulvestam & Rosander

De båda grundarna flyttade ut från Acasts kontor redan före årsskiftet för att ge plats till den nya ledningen med vd:n Ross Adams i spetsen. Tillsammans har grundarna startat Ulvestam & Rosander AB där de ska investera i och starta nya projekt. 

Det närmaste man kan jämföra den nya satsningen med är King-grundarnas startuplåda Sweet Studio som drogs igång för cirka ett år sedan. Istället för att bara investera sitt kapital ska Karl Rosander och Måns Ulvestam även hjälpa bolagen operativt.

Läs även: King-grundarna startar startuplåda med Doberman-veteran 

”Det kommer inte att vara inom media men inom tech. Jag är ingen ängelinvesterare utan om jag går in med pengar så kommer jag även vara aktiv i de bolagen. Framöver kommer vi även starta egna bolag inom Ulvestam & Rosander”, säger Karl Rosander.

Redan i dag är både Karl Rosander och Måns Ulvestam rådgivare åt ett antal startupbolag pro bono, med fokus på de utmaningar som relationen med riskkapitalbolag kan innebära.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer