Annons

Adalberths och Stenbecks klimatbolag fyller kassan

Climatvies ena grundare Tomer Shalit, den nya delägaren Sophia Bendz och bolagets andre grundare Einar Bodström.
Climatvies ena grundare Tomer Shalit, den nya delägaren Sophia Bendz och bolagets andre grundare Einar Bodström. Foto: Press och Di.
Climateview har säkrat ytterligare nära tio miljoner i riskkapital från en ny grupp investerare, där bland andra affärsängeln Sophia Bendz och finansmannen Daniel Sachs stiftelse ingår.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I april i fjol kunde Di Digital avslöja att Sophie Stenbeck och Niklas Adalberth gjort sin första investering ihop. Via sina riskkapitalbolag Max Ventures och Norrsken VC investerade de i svenska Climateview, vars mjukvara hjälper bland annat kommuner och regeringar att planera och analysera sitt klimatarbete.

Då hade bolaget tagit in cirka 23 miljoner kronor i riskkapital för att finansiera en europeisk expansion.

Inför det här året har bolaget säkrat ytterligare cirka tio miljoner kronor i nytt kapital och utesluter inte att ännu mer behövs för att möta det snabbt ökande intresset för mjukvaran, uppger Einar Bodström, en av Climateviews grundare.

”Klimatomställningen händer nu. Städer och företag tar ledningen och vi förser städerna med ett analysverktyg som gör att de tar rätt investeringsbeslut”, säger Einar Bodström.

Det handlar till exempel om investeringar i bostäder, vägar, kollektivtrafik, avfallshantering och fjärrvärme.

Sedan sommaren har flera brittiska städer köpt in lösningen, bland andra Newcastle, Nottingham, Cambridge och London. Även flera städer i Tyskland och Schweiz har blivit kunder.

Medan pandemin skapat problem för många bolag har den ökade digitaliseringen snarast skyndat på affärerna för Climateview.

”När vi i januari i fjol började planera vår lansering till maj ville vi ha digitala event för att kunna nå en massa städer snabbare. Där har saker spelat oss i händerna och allt har gått mycket fortare, eftersom pandemin har sänkt de digitala trösklarna”, säger bolagets andra grundare Tomer Shalit.

Bolagets mjukvara innehåller olika verktyg för att hjälpa städerna att välja den bästa vägen i deras klimatarbete för att nå målen att bli fossilfria och klimatneutrala.

”Vi ska skifta hur vi transporterar oss, vad vi äter, hur vi bygger våra hus och så vidare. För varje skifte kan vi tala om vilka styrmedel och åtgärder som hjälper till att åstadkomma skiftet”, säger Tomer Shalit.

För Sophia Bendz var det just inriktningen på städer och deras investeringar i klimatomställningen som ledde till kapitaltillskottet i Climateview:

”Vi kommer att se enorma klimatinvesteringar de närmaste åren och därför kommer det också att finnas stort värde i verktyg som ser till så att pengarna investeras på smartast möjliga sätt.”

För Daniel Sachs Foundation är investeringen i Climateview ett sätt att förvalta stiftelsens kapital för att gynna det övergripande syftet, som handlar om att vitalisera demokratin.

”Vår förhoppning är att Climateview ska kunna ge fler städer tillgång till forskningsbaserad data och verktyg för att göra den nödvändiga omställning som krävs för att möta klimatkrisen. Bolaget har utvecklat en unik lösning med global potential som bevisligen är efterfrågad. Den positionen är kommersiellt intressant samtidigt som bolaget skapar stora samhällsvärden”, kommenterar Paul Alarcon, generalsekreterare på Daniel Sachs Foundation.

Läs mer: Stenbeck och Klarna-grundare investerar i klimatbolag 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer