Hoppa till innehållet

Adalberths och Stenbecks klimatbolag fyller kassan

Climateview har säkrat ytterligare nära tio miljoner i riskkapital från en ny grupp investerare, där bland andra affärsängeln Sophia Bendz och finansmannen Daniel Sachs stiftelse ingår.

Climatvies ena grundare Tomer Shalit, den nya delägaren Sophia Bendz och bolagets andre grundare Einar Bodström.
Climatvies ena grundare Tomer Shalit, den nya delägaren Sophia Bendz och bolagets andre grundare Einar Bodström.Foto: Press och Di.

I april i fjol kunde Di Digital avslöja att Sophie Stenbeck och Niklas Adalberth gjort sin första investering ihop. Via sina riskkapitalbolag Max Ventures och Norrsken VC investerade de i svenska Climateview, vars mjukvara hjälper bland annat kommuner och regeringar att planera och analysera sitt klimatarbete.

Då hade bolaget tagit in cirka 23 miljoner kronor i riskkapital för att finansiera en europeisk expansion.

Inför det här året har bolaget säkrat ytterligare cirka tio miljoner kronor i nytt kapital och utesluter inte att ännu mer behövs för att möta det snabbt ökande intresset för mjukvaran, uppger Einar Bodström, en av Climateviews grundare.

”Klimatomställningen händer nu. Städer och företag tar ledningen och vi förser städerna med ett analysverktyg som gör att de tar rätt investeringsbeslut”, säger Einar Bodström.

Det handlar till exempel om investeringar i bostäder, vägar, kollektivtrafik, avfallshantering och fjärrvärme.

Sedan sommaren har flera brittiska städer köpt in lösningen, bland andra Newcastle, Nottingham, Cambridge och London. Även flera städer i Tyskland och Schweiz har blivit kunder.

Medan pandemin skapat problem för många bolag har den ökade digitaliseringen snarast skyndat på affärerna för Climateview.

”När vi i januari i fjol började planera vår lansering till maj ville vi ha digitala event för att kunna nå en massa städer snabbare. Där har saker spelat oss i händerna och allt har gått mycket fortare, eftersom pandemin har sänkt de digitala trösklarna”, säger bolagets andra grundare Tomer Shalit.

Bolagets mjukvara innehåller olika verktyg för att hjälpa städerna att välja den bästa vägen i deras klimatarbete för att nå målen att bli fossilfria och klimatneutrala.

”Vi ska skifta hur vi transporterar oss, vad vi äter, hur vi bygger våra hus och så vidare. För varje skifte kan vi tala om vilka styrmedel och åtgärder som hjälper till att åstadkomma skiftet”, säger Tomer Shalit.

För Sophia Bendz var det just inriktningen på städer och deras investeringar i klimatomställningen som ledde till kapitaltillskottet i Climateview:

”Vi kommer att se enorma klimatinvesteringar de närmaste åren och därför kommer det också att finnas stort värde i verktyg som ser till så att pengarna investeras på smartast möjliga sätt.”

För Daniel Sachs Foundation är investeringen i Climateview ett sätt att förvalta stiftelsens kapital för att gynna det övergripande syftet, som handlar om att vitalisera demokratin.

”Vår förhoppning är att Climateview ska kunna ge fler städer tillgång till forskningsbaserad data och verktyg för att göra den nödvändiga omställning som krävs för att möta klimatkrisen. Bolaget har utvecklat en unik lösning med global potential som bevisligen är efterfrågad. Den positionen är kommersiellt intressant samtidigt som bolaget skapar stora samhällsvärden”, kommenterar Paul Alarcon, generalsekreterare på Daniel Sachs Foundation.

Läs mer: Stenbeck och Klarna-grundare investerar i klimatbolag 

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera