Annons

”Adyens succé skickar upp Klarnas värdering”

Sven Carlsson är reporter på Di Digital.
Sven Carlsson är reporter på Di Digital. Foto: Jonas Eng/Amanda Lindgren
Europeisk fintech är hetare än någonsin. Klarnas ägare kan få bråttom att sälja eller notera bolaget, skriver Di Digitals Sven Carlsson.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Marknadens aptit för Europas fintechbolag verkar större än någonsin.

Några veckor efter att svenska Izettle slukats av Paypal – och i samband med det fördubblat sin värdering – rusar nederländska Adyen med över 100 procent i sin börsdebut.

Adyen hanterar betalningar åt stora techbolag som Uber, Spotify och Netflix. Bolaget är det tekniska lagret mellan betallösningen, såsom Paypal eller Swish, och kundens bank.

På några timmar steg Adyens börsvärde från 7,1 miljarder euro till 14,6 miljarder euro.

Den anmärkningsvärda uppgången bådar gott för svenska Klarna, vars marknadsvärde lär stiga ordentligt efter framgångarna för inte bara Izettle och Adyen, utan även Bambora, Nets och Trustly.

Klarnas värdering rusade när en större aktiepost bytte ägare 2015 men har sedan dess legat still vid strax under 20 miljarder kronor.

Adyen är en chans att exponeras mot Facebook, Netflix och Uber

Klarnas fjolårsomsättning på 4,3 miljarder kronor är hälften så hög som Adyens. Båda bolagen är vinstdrivande sedan länge och båda verkar klara av den reglering som deras färska banklicenser kräver.

Om Klarna värderades som Amsterdambörsen på onsdagen värderar Adyen – alltså 147 gånger det föregående årets rörelseresultat –  vore det svenska bolaget värt 77 miljarder kronor. Men det finns flera skäl till att Klarna inte borde värderas lika högt.

Till att börja med överstiger Adyens tillväxttakt på 38 procent Klarnas dito med 11 procenenheter. Men framför allt  är Adyen globalt. Börsdebutanten hanterar betalningar på dussintals marknader för Spotify och Netflix. Systemet kan dessutom addera nya marknader på kort tid och med låg marginalkostnad. 

Klarnas affär rör sig än så länge om enskilda geografier. Klarna har erövrat den svenska e-handelsmarknaden, haft det trögt i USA och växte i fjol fort i Tyskland efter förvärvet av Billpay.

Dessutom är Adyen en chans för marknaden att indirekt exponeras mot Facebook, Netflix, Uber och andra snabbväxande techbolag. Det är ytterligare en förklaring till att börsen skickar upp Adyens aktie så kraftigt.

Onsdagens notering lär inte gå Klarna obemärkt förbi. Bolaget har sedan i fjol brittiska Permira som storägare, ett riskkapitalbolag som brukar sälja av sina innehav inom några år.

Om Klarna ska rida på den europeiska betalvågen kan det vara dags att få till en notering eller försäljning senast nästa år. Vem vet hur länge högkonjunkturen varar.

* Rättelse: Texten angav tidigare att Klarnas omsättning för 2017 var dubbelt så hög som Adyens. Det stämmer inte. Förhållandet är ungefär det motsatta.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies