Hoppa till innehållet

”Adyens succé skickar upp Klarnas värdering”

Europeisk fintech är hetare än någonsin. Klarnas ägare kan få bråttom att sälja eller notera bolaget, skriver Di Digitals Sven Carlsson.

Sven Carlsson är reporter på Di Digital.
Sven Carlsson är reporter på Di Digital.Foto: Jonas Eng/Amanda Lindgren

Marknadens aptit för Europas fintechbolag verkar större än någonsin.

Några veckor efter att svenska Izettle slukats av Paypal – och i samband med det fördubblat sin värdering – rusar nederländska Adyen med över 100 procent i sin börsdebut.

Adyen hanterar betalningar åt stora techbolag som Uber, Spotify och Netflix. Bolaget är det tekniska lagret mellan betallösningen, såsom Paypal eller Swish, och kundens bank.

På några timmar steg Adyens börsvärde från 7,1 miljarder euro till 14,6 miljarder euro.

Den anmärkningsvärda uppgången bådar gott för svenska Klarna, vars marknadsvärde lär stiga ordentligt efter framgångarna för inte bara Izettle och Adyen, utan även Bambora, Nets och Trustly.

Klarnas värdering rusade när en större aktiepost bytte ägare 2015 men har sedan dess legat still vid strax under 20 miljarder kronor.

Klarnas fjolårsomsättning på 4,3 miljarder kronor är hälften så hög som Adyens. Båda bolagen är vinstdrivande sedan länge och båda verkar klara av den reglering som deras färska banklicenser kräver.

Om Klarna värderades som Amsterdambörsen på onsdagen värderar Adyen – alltså 147 gånger det föregående årets rörelseresultat –  vore det svenska bolaget värt 77 miljarder kronor. Men det finns flera skäl till att Klarna inte borde värderas lika högt.

Till att börja med överstiger Adyens tillväxttakt på 38 procent Klarnas dito med 11 procenenheter. Men framför allt  är Adyen globalt. Börsdebutanten hanterar betalningar på dussintals marknader för Spotify och Netflix. Systemet kan dessutom addera nya marknader på kort tid och med låg marginalkostnad. 

Klarnas affär rör sig än så länge om enskilda geografier. Klarna har erövrat den svenska e-handelsmarknaden, haft det trögt i USA och växte i fjol fort i Tyskland efter förvärvet av Billpay.

Dessutom är Adyen en chans för marknaden att indirekt exponeras mot Facebook, Netflix, Uber och andra snabbväxande techbolag. Det är ytterligare en förklaring till att börsen skickar upp Adyens aktie så kraftigt.

Onsdagens notering lär inte gå Klarna obemärkt förbi. Bolaget har sedan i fjol brittiska Permira som storägare, ett riskkapitalbolag som brukar sälja av sina innehav inom några år.

Om Klarna ska rida på den europeiska betalvågen kan det vara dags att få till en notering eller försäljning senast nästa år. Vem vet hur länge högkonjunkturen varar.

* Rättelse: Texten angav tidigare att Klarnas omsättning för 2017 var dubbelt så hög som Adyens. Det stämmer inte. Förhållandet är ungefär det motsatta.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera