Annons

Affärsängel i Malmö bygger nätverk för kvinnliga investerare

Jeanette Andersson startar ett investeringsbolag för kvinnliga affärsänglar.
Jeanette Andersson startar ett investeringsbolag för kvinnliga affärsänglar.
Kvinnliga grundare och investerare lyser med sin frånvaro på startupscenen. Nu startas ett kvinnligt investeringsbolag i Malmö för att engagera affärskvinnor att bli änglar.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Över 90 procent av svenska riskkapitalbolags techinvesteringar görs i bolag med manliga grundare, visade en granskning som Di Digital genomförde i höstas. Och männen dominerar inte bara som entreprenörer utan även i investerarledet.

”Vi har tämligen få kvinnliga entreprenörer inom tech som även har gjort exit och som då har haft den naturliga vägen att bli affärsänglar”, säger investeraren Jeanette Andersson.

Genom att starta ett regionalt investeringsbolag med andra affärskvinnor vill Jeanette Andersson öka antalet investeringar gjorda av kvinnor. Hittills är de sju investerare som gått samman men tanken är att bli tio personer i bolaget.

”Vi är en ganska blandad skara med olika ekonomiska förutsättningar, men genom att samla ihop kapitalet kan man trots det komma upp i en rimlig investeringsnivå. Det här är ett litet projekt men det handlar om att engagera fler kvinnor att bli ängelinvesterare”.

Jeanette Andersson har erfarenhet både som privatinvesterare men har även ansvarat för ängelnätverket på Connect Skåne. Nu har hon en roll som rådgivare på startupacceleratorn Minc i Malmö.

 

Det handlar om att engagera fler kvinnor att bli ängelinvesterare

 

Investeringsbolaget är precis i uppstartsfasen och till en början går affärsänglarna in med ett par hundra tusen vardera. Det finns däremot en möjlighet att skala upp fonden vid ett senare tillfälle.

Att starta ett gemensamt investeringbolag har inte bara att göra med att engagera affärskvinnor att investera, utan även om att sprida risken.

”Det finns många affärsänglar som egentligen sitter på för få innehav. Har du två till fyra bolag så är risken rätt stor att inget av dem lyckas. Samtidigt som man vill sprida risken vill affärsänglar gärna vara aktiva i bolagen och då begränsas man i hur många bolag man kan gå in i” säger hon och fortsätter:

”Jag skulle gärna vilja ha ett system då man i vissa fall är aktiv och i andra fall tar rygg på någon annan. Ett sätt att göra det är att man investerar tillsammans.”

Läs även: Stockholm slukar techinvesteringarna

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer