Hoppa till innehållet

Affärsänglar och startups får 150 miljoner i statligt riskkapital

Saminvest inleder ett nytt samarbete med inkubatorer och affärsänglar i Sverige. Det statliga riskkapitalbolaget öronmärker 150 miljoner kronor åt startupsektorn – med möjlighet att matcha utvalda affärsänglars enskilda investeringar.

Peder Hasslev, vd på statliga Saminvest.
Peder Hasslev, vd på statliga Saminvest.Foto: Karlberg Media.

Det statliga riskkapitalbolaget Saminvest viger uppemot 150 miljoner kronor för investeringar i svenska startups tillsammans med affärsänglar, kan Di Digital berätta.

Pengarna ska i första hand gå till att etablera affärsängelfonder tillsammans med tre inkubatorer i Sverige, från norr till söder. Det handlar om Sting i Stockholm, Minc i Malmö och Arctic Business Incubator i Skellefteå, Luleå och Piteå. 

Fonderna ska som brukligt investera i startupbolag som är kopplade till inkubatorerna och deras program. Saminvest kommer sedan att matcha summan av det privata kapitalet i fonden.

”I Sverige är den här modellen den första i sitt slag. Det finns dock framgångsrika exempel i utlandet, till exempel i Storbritannien och i Finland, där man aktivt stimulerar affärsänglar på ett liknande sätt”, säger Peder Hasslev, vd på Saminvest, till Di Digital.

Läs mer: 13 startupbolag i Stings nya startfält 

Inkubatorfonder är i regel relativt små i storlek och syftar till att ge startupbolagen en inledande finansiering.

”Det här är mindre fonder, men pengarna gör verkligen skillnad för bolagen. Det är inte minst ett sätt för änglarna att nära bekanta sig med en bred grupp av bolag, som redan har kvalitetssäkrats av inkubatorerna. Sedan kan änglarna bestämma sig för om de vill göra följdinvesteringar i något av företagen”, säger Peder Hasslev, vd.

En förlängning av Saminvests nya giv är att medfinansiera utvalda affärsänglars följdinvesteringar i startupbolagen. Det statliga investmentbolaget kommer kort och gott att matcha det privata kapitalet genom att sluta ett enskilt avtal med affärsängeln i fråga.

”Det är affärsängeln som fattar investeringsbeslutet. Med matchningen förstärks affärsängeln som ägare. En större plånbok innebär att änglarna kan diversifiera sina portföljer ytterligare, vilket kan leda till att de tar högre risker. Förhoppningsvis behöver affärsängeln heller inte släppa bolaget helt eller bli utspädd i ett tidigt skede”, säger Peder Hasslev, och fortsätter:

”Vi är ute efter att få en hävstångseffekt på affärsänglarna och deras erfarenhet. Både vi och startupbolagen värderar deras ägarkompetens högt.”

Medfinansieringen av affärsänglarnas följdinvesteringar ska också hjälpa till att säkra avkastningen på Saminvests 150 miljoner kronor, enligt vd:n. 

”Mindre fonder har det ofta tuffare avkastningsmässigt, på grund av kostnader och låga avgiftsintäkter. Normalt sett uppstår avkastningen i ett bolag först efter den inledande fasen. Nu kan vi vara med längre på resan. Då ökar chanserna markant att vi får en bra avkastning på kapitalet”, säger Peder Hasslev.

Samarbetena med Sting, Minc och Actic Business Incubator sjösätts inom kort, enligt Peder Hasslev. Ambitionen är sedan att få till liknande upplägg med fler inkubatorer runt om i landet.

”Vår förhoppning är att fler inkubatorer nu ska höra av sig så att vi kan rulla ut det i ännu större skala”, säger han.

Läs mer: Luminar Ventures ska lägga en halv miljard på svenska startups 

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera