Annons

Affärsänglar och startups får 150 miljoner i statligt riskkapital

Peder Hasslev, vd på statliga Saminvest.
Peder Hasslev, vd på statliga Saminvest. Foto: Karlberg Media.
Saminvest inleder ett nytt samarbete med inkubatorer och affärsänglar i Sverige. Det statliga riskkapitalbolaget öronmärker 150 miljoner kronor åt startupsektorn – med möjlighet att matcha utvalda affärsänglars enskilda investeringar.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det statliga riskkapitalbolaget Saminvest viger uppemot 150 miljoner kronor för investeringar i svenska startups tillsammans med affärsänglar, kan Di Digital berätta.

Pengarna ska i första hand gå till att etablera affärsängelfonder tillsammans med tre inkubatorer i Sverige, från norr till söder. Det handlar om Sting i Stockholm, Minc i Malmö och Arctic Business Incubator i Skellefteå, Luleå och Piteå. 

Fonderna ska som brukligt investera i startupbolag som är kopplade till inkubatorerna och deras program. Saminvest kommer sedan att matcha summan av det privata kapitalet i fonden.

”I Sverige är den här modellen den första i sitt slag. Det finns dock framgångsrika exempel i utlandet, till exempel i Storbritannien och i Finland, där man aktivt stimulerar affärsänglar på ett liknande sätt”, säger Peder Hasslev, vd på Saminvest, till Di Digital.

Läs mer: 13 startupbolag i Stings nya startfält 

I Sverige är den här modellen den första i sitt slag

Inkubatorfonder är i regel relativt små i storlek och syftar till att ge startupbolagen en inledande finansiering.

”Det här är mindre fonder, men pengarna gör verkligen skillnad för bolagen. Det är inte minst ett sätt för änglarna att nära bekanta sig med en bred grupp av bolag, som redan har kvalitetssäkrats av inkubatorerna. Sedan kan änglarna bestämma sig för om de vill göra följdinvesteringar i något av företagen”, säger Peder Hasslev, vd.

En förlängning av Saminvests nya giv är att medfinansiera utvalda affärsänglars följdinvesteringar i startupbolagen. Det statliga investmentbolaget kommer kort och gott att matcha det privata kapitalet genom att sluta ett enskilt avtal med affärsängeln i fråga.

”Det är affärsängeln som fattar investeringsbeslutet. Med matchningen förstärks affärsängeln som ägare. En större plånbok innebär att änglarna kan diversifiera sina portföljer ytterligare, vilket kan leda till att de tar högre risker. Förhoppningsvis behöver affärsängeln heller inte släppa bolaget helt eller bli utspädd i ett tidigt skede”, säger Peder Hasslev, och fortsätter:

”Vi är ute efter att få en hävstångseffekt på affärsänglarna och deras erfarenhet. Både vi och startupbolagen värderar deras ägarkompetens högt.”

En större plånbok kan leda till att affärsänglarna tar högre risker

Medfinansieringen av affärsänglarnas följdinvesteringar ska också hjälpa till att säkra avkastningen på Saminvests 150 miljoner kronor, enligt vd:n. 

”Mindre fonder har det ofta tuffare avkastningsmässigt, på grund av kostnader och låga avgiftsintäkter. Normalt sett uppstår avkastningen i ett bolag först efter den inledande fasen. Nu kan vi vara med längre på resan. Då ökar chanserna markant att vi får en bra avkastning på kapitalet”, säger Peder Hasslev.

Samarbetena med Sting, Minc och Actic Business Incubator sjösätts inom kort, enligt Peder Hasslev. Ambitionen är sedan att få till liknande upplägg med fler inkubatorer runt om i landet.

”Vår förhoppning är att fler inkubatorer nu ska höra av sig så att vi kan rulla ut det i ännu större skala”, säger han.

Läs mer: Luminar Ventures ska lägga en halv miljard på svenska startups 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer