Hoppa till innehållet

Svenska affärsänglar tar in halv miljard till ny fond

Stockholms Affärsänglar AB startar en ny jättefond för investeringar i unga techbolag. Målet är att ta in en halv miljard kronor från en kombination av affärsänglar, förmögna individer och mindre pensionsförvaltare.

Ted Elvhage, medgrundare och en av fyra generella partners på Stockholms Affärsänglar.
Ted Elvhage, medgrundare och en av fyra generella partners på Stockholms Affärsänglar.

Svenska affärsänglar har inte råd att utveckla bolagen de investerar i tillräckligt länge. Det anser aktiebolaget Stockholms Affärsänglar, som nu tar in en halv miljard kronor till en jättefond för att lösa problemet – och bädda för fler succébolag inom tech och biotech.

”Vi som investerar vill kunna följa bolagen längre i utvecklingsprocessen. Det finns ett kapitalgap mellan affärsänglarnas engagemang och riskkapitalbolagens investeraringar” säger Ted Elvhage, en av fyra generella partners på Stockholms Affärsänglar.

Aktiebolaget Stockholms Affärsänglar (Stoaf) grundades 2008 av 15 investerare med erfarenhet inom biotech och ny teknik. Idag är man 46 delägare, och drygt 20 associerade affärsänglar som saminvesterar genom att poola kapital i olika fonder. Sedan starten har man gått in med drygt 20 Mkr i gemensamma investeringar i 22 bolag via två fonder.

Den första fonden innehöll 8,5 Mkr och avslutades 2013.

Vi har redan drygt 150 Mkr i mjuka åtaganden

”Alla portföljbolagen är ännu inte realiserade. Men första fonden ser ut att ge mellan 2 och 3,8 gånger pengarna”, säger Ted Elvhage som varit med sedan starten 2008.

En av investeringarna i denna fond var det Uppsalabaserade biotechbolaget Halo Genomics som såldes till amerikanska Agilent Technologies 2011. Ett annat bolag i portföljen är Trax, med gps-brickor för husdjur och barn, som nyligen tog in 15 Mkr.

Andra fonden startades 2013 med 25 Mkr i potten. Hittills har man gjort 11 investeringar, bland annat i Imagimob, ett bolag som jobbar med artificiell intelligens inom sakernas internet (Internet of things).

Läs mer: Affärsänglar livsviktiga för Malmös startupscen

Nu etablerar Stockholms Affärsänglar en tredje fond vid namn ”Stoaf Scitech Fund III” som ska få de andra två att rodna. Målet är att ta in en halv miljard kronor och enligt Ted Elvhage är man redan en god bit på väg. Investeringsfokus är nordiska startups inom ny teknik, industri och life science.

”Våra generella partners går in med 10 Mkr och vi har ca 20 Mkr i mjuka åtaganden från andra affärsänglar. Vi har precis börjat att på allvar gå ut till externa investerare, men har redan drygt 150 Mkr i mjuka åtaganden från institutioner, family offices och mindre pensionsförvaltare”, säger Ted Elvhage.

Han hoppas kunna börja investera ur den tredje fonden redan under fjärde kvartalet.

”Vi hoppas stänga första rundan på 300 Mkr och göra de första investeringarna under fjärde kvartalet. Vi har redan nu en pipeline som med möjliga investeringar på 150 Mkr”, säger han.

Läs mer: Hälften kvinnor i Stings nya startup-fält

Parallellt med sina investeringar erbjuder Stockholms Affärsänglar utbildning av affärsänglar.

”Vi lär bland annat ut centrala begrepp som att skilja på risk och osäkerhet. Detta för att alla änglar ska kunna prata samma språk. I ett andra steg erbjuder vi utbildning i due dilligance och affärsänglarna får ett certifikat om man klarar examinationen”, förklarar Ted Elvhage.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera