Annons

Ägarnas förslag nobbat – Tesla föll på börsen

Elon Musk fotograferad i New York i april i år.
Elon Musk fotograferad i New York i april i år. Foto: Richard Drew
Teslas aktie föll på torsdagen sedan man inte givit den breda skaran aktieägare större makt över bolaget.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Teslas styrelse fick inte igenom sitt förslag om att ge aktieägarna starkare inflytande på bolagets årsstämma på onsdagen.

Elbilstillverkarens aktiekurs backade med 3,6 procent på onsdagen till 209,3 dollar. Därmed har aktiekursen backat 44 procent de senaste sex månaderna.

Teslas vd Elon Musk hamnade i blåsväder sommaren 2018 sedan han skrivit på Twitter om att han planerade att låta bolaget köpas ut från börsen till en särskild kurs, 420 dollar.

Finansmyndigheten SEC ansåg att Elon Musk borde ha informerat marknaden om detta samtidigt som sina följare på Twitter. Tesla beordrades senare att ta in en ny ordförande och två nya styrelseledamöter.

Inför bolagsstämman hade styrelsen bland annat föreslagit att Tesla skulle ha kortare mandatperioder för sina styrelsemedlemmar.

Dessutom ska man ha velat slopa kravet på två tredjedelars majoritet för att få igenom beslut. I stället skulle gränsen gå vid en majoritet, alltså mer än hälften av rösterna.

Båda dessa förslag fick nej på stämman. Enligt Teslas chefsjurist fanns det inte stöd bland två tredjedelar av alla aktier i bolaget, skriver Wall Street Journal.

Elon Musk äger själv omkring 20 procent av sitt bolag. Hans bror Kimbal Musk äger aktier och sitter i styrelsen.

På stämman fick Elon Musk svara på frågor om huruvida efterfrågan på bilarna brister. Vissa Wall Street-analytiker har hävdat på grund av bilarnas relativt höga pris.

”Jag vill vara tydlig: det finns inget problem med efterfrågan”, sade Elon Musk och pekade snarare på kapaciteten i bolagets fabriker:

”Försäljningen har vida överstigit produktionen av bilar.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer