Annons

AI-bolag tar in fem miljoner för att växa i USA

Martin Rugfelt är styrelseordförande i Lytics men ersätts snart av Torbjörn Gärdenfors.
Martin Rugfelt är styrelseordförande i Lytics men ersätts snart av Torbjörn Gärdenfors.
Med datadriven vård vill AI-utvecklaren Lytics ge patienter högre kvalitet och spara pengar åt sjukvården. En Hövding-veteran är bland investerarna när bolaget tar in 5 Mkr för att expandera i USA.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Lytics (NTL) är en avknoppning från Malmöbolaget Expertmaker, som i våras köptes upp av amerikanska Ebay. Bolaget vill kombinera traditionell vård med stora mängder data.

Enkelt uttryckt handlar det om att bygga upp ett datadrivet larmsystem för att upptäcka när en enskild patient behöver vård. Genom att förutse sjukhusinläggningar vill man minimera omotiverade sjukhusvistelser och i stället se till att patienten får rätt vård i rätt tid.

Den amerikanska marknaden är mogen för datadriven vård

I USA har Lytics främst arbetat med att förutse när dialyspatienter behöver vård, medan man i Sverige har valt att applicera tekniken på KOL-patienter.

Nu tar Lytics in 4,7 miljoner för att expandera på den amerikanska marknaden för dialys.

”Emissionen drivs av att vi får fler bra samarbeten i USA och ser goda resultat där”‚ säger Martin Rugfelt, styrelseordförande för Lytics.

”Den amerikanska marknaden är mogen för datadriven vård eftersom de har ett sjukvårdssystem där man kan få ersättning efter kvalitet på vården och med det också får ett ansvar för att patienten inte kommer tillbaka i onödan.”

Läs mer: Efter Ebays uppköp – nu ska han göra industrin smartare

Di Digital har tidigare berättat om mjukvarubolagets planer på att starta en vårdcentral för KOL-patienter i Malmö. Enligt Martin Rugfelt väljer man nu att avvakta med det och istället fokusera på amerikanska dialyspatienter.

”Vår teknik för prediktion ligger helt rätt för den marknaden och vi har kommit längre inom dialys än inom KOL. Vi ser att vi kan använda insikterna från dialystekniken för att utveckla KOL-behandlingen i framtiden. Vi fokuserar hellre på att göra en sak riktigt bra just nu än arbetar på flera marknader, det kostar kraft och kapital att växa i USA”, säger Martin Rugfelt.

Pengarna i emissionen kommer från såväl befintliga som nya ägare. Bland de befintliga ägarna finns bolagets vd Mattias Paulsson och Swedish Growth Fund.

I samband med att investeringsrundan stängs går också Torbjörn Gärdenfors, tidigare operativ chef på börsnoterade Hövding (NTL), in som styrelseordförande för Lytics.

”Han har ett förflutet på Hövding, Anoto och Ericsson och blir en viktig förstärkning för bolaget”, säger Martin Rugfelt.

Läs mer: Skånskt AI-bolag startar vårdcentral

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer