Annons

AI-experten: ”Känslorna styr börsen – sök trygga placeringar”

Rodrigo Graviz, vd och medgrundare av Graviz Labs, med nya AI-verktyget Asset Telescope.
Rodrigo Graviz, vd och medgrundare av Graviz Labs, med nya AI-verktyget Asset Telescope.
Känslor har större effekt på världens börser än fundamental analys. Det säger startupgrundaren Rodrigo Graviz, vars bolag Graviz Labs just lanserat ett nytt AI-verktyg för realtidsanalys.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Just nu är marknaden driven av känslor, inte fundamenta. Våra analyser av högfrekvensdata visar att turbulensen fortsätter, vilket talar för att institutioner borde söka sig till trygga placeringar som exempelvis företagsobligationer och statspapper”, säger Rodrigo Graviz, vd och medgrundare av Graviz Labs.

”Analysen visar att det blir tuffare för fonder som investerar i småbolag och onoterat”, tillägger han.

Graviz Labs har utvecklat ett nytt verktyg baserat på artificiell intelligens, AI, som heter Asset Telescope och erbjuder framåtblickande analys av kapital- och fondmarknaderna. 

Marknaden drivs allt mer på sentiment, det vill säga rädsla och förhoppningar.

Tekniken går ut på att ta in och analysera så kallad ”högfrekvensdata” från sociala medier, nyhetsmedier, rapporter och sökbeteende på Google. Målet är att identifiera beteenden, signaler, insikter och trender i realtid och presentera dem på ett enkelt och tydligt sätt. 

”Målgruppen är fondförvaltare och dataanalytiker på banker, institutioner och försäkringsbolag. De använder i dag analysverktyg från Bloomberg och Morningstar som bygger på historisk data. Men marknaden drivs alltmer på sentiment, det vill säga rädsla och förhoppningar. Vårt AI-verktyg ger framåtblickande analyser”, förklarar vd:n Rodrigo Graviz, som tidigare var fondanalytiker på just Morningstar. 

Produkten Asset Telescope har tagits fram som ett samriskprojekt ihop med konsultbolaget Secoria, som jobbar som rådgivare till institutioner som bygger långsiktiga portföljer. 

”Secoria har varit med och tränat AI-modellerna så att vi har kunnat utveckla rätt typ av algoritmer. Det handlar mycket om att validera resultaten och utforma tjänsten efter kundernas behov”, säger vd Rodrigo Graviz.

Läs mer: TIN Fonders grundare: ”Traditionell makroanalys håller inte i krislägen”

Nu tar Graviz Labs in 6 miljoner kronor i riskkapital för att marknadsföra Asset Telescope, som just lanserats i Sverige och Storbritannien. 

”Vi hoppas nå tjugo avslut i Storbritannien och fem i Sverige inom några år. Det skulle ge oss intäkter på 50-60 miljoner kronor”, säger Rodrigo Graviz.

Kapitalet kommer bland annat från grundarna och ett antal privata investerare. Den största externa investeraren är Cloud Capital, som är inriktad på prenumerationsbaserad mjukvara, även kallad ”software as a service” eller Saas. Riskkapitalbolaget grundades 2017 av Johan Crona, som tidigare var vd för Almi Invest i Stockholm.

”Jag investerar i människorna. Det här teamet har en bakgrund från branschen och har utvecklat teknik inom maskininlärning och AI tidigare”, säger Johan Crona när Di Digiatl ringer upp. 

Graviz Labs hoppas ta in ytterligare 10-20 Mkr kronor under hösten, enligt vd:n. Bolaget startades 2018, men rötterna till AI-utvecklingen går tillbaka till 2015 då bolagets två grundare - Rodrigo Graviz och Fredrique Pirenne - jobbade med kommunikation. I fjol uppgick omsättningen till cirka 7 Mkr, medan förlusten landade på 4 Mkr. 

Sedan tidigare har man byggt och marknadsfört ett annat AI-verktyg man kallar för ”Mytelescope competative compass” som mäter och prognostiserar efterfrågan på olika varumärken. Denna mjukvarutjänst har lockat kunder som Skanska, Kry och Reitangruppen, som bland annat driver kedjorna Pressbyrån och 7-Eleven.

Länk till acast

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer