Hoppa till innehållet

AI-experten Nell Watson: Din framtida chef kan vara en robot

I takt med att rädslan vuxit för att robotar ska konkurrera ut människor på arbetsmarknaden har medborgarlön dykt upp som ett förslag på lösning. Men AI-experten Nell Watson ser en annan möjlighet – robotkontrollerade företag. 

Nell Watson är AI-expert och professor vid Singularity University.
Nell Watson är AI-expert och professor vid Singularity University.Foto: Joey Abrait.

Singularity Universitys Nell Watson är expert på artificiell intelligens. Redan som 24-åring var hon universitetslärare på magisternivå i datavetenskap. Numera lär hon ut artificiell intelligens, läran om maskin och människor och om framtidens samhälle. 

På SXSW i Austin, Texas, medverkar hon i en panel om AI tillsammans med Siri-grundaren Adam Cheyer och Daphne Koller på bioteknikbolaget Calico labs.

Paneldeltagarna Daphne Koller från Calico labs, Siri-grundaren Adam Cheyer och Nell Watson vid Singularity University samt moderatorn Loic Le Meur.
Paneldeltagarna Daphne Koller från Calico labs, Siri-grundaren Adam Cheyer och Nell Watson vid Singularity University samt moderatorn Loic Le Meur.Foto: Joey Abrait.

 

I och med att robotar och datorer lär sig att göra de arbetsuppgifter som människor i dag utför kommer miljontals jobb att försvinna. I en rapport från i november, framtagen av tankesmedjan McKinsey Global Institute, kommer automation leda till att 400 miljoner jobb försvinner fram till år 2030. Samtidigt förväntas digitaliseringen skapa nya jobb.

Enligt Nell Watson uppskattar Världsekonomiskt Forum (WEF) att 65 procent av de barn som nu börjar förskolan i framtiden kommer att ha arbeten som inte existerar i dag. 

”I undervisningen behöver vi förflytta vårt fokus från att lära oss läsa, skriva och enkel matematik till komplex problemlösning, samarbete, empati och kritiskt tänkande”, säger Nell Watson. 

Många menar att vissa typer av yrken kommer att drabbas hårdare av robotiseringen än andra, vilket väckt oro för ökade klyftor i samhället.

”Man pratar mycket om medborgarlön och om idén att beskatta en grupp av människor för att sprida rikedomarna, men jag tror att det finns möjligheter inom den öppna marknaden att ha robotkontrollerade företag”, säger Nell Watson.

Läs även: AI-forskaren vill stoppa robotarnas förtryck 

Hon tar upp idén om distribuerade autonoma organisationer, som fungerar på ett liknande sätt som på Etherums blockkedja där individer kan få betalt för det arbete de utför utan att en normal företagshierarki. Enligt den idén skulle organisationen vara byggd på automation i mitten med människor längs med kanterna, enligt Nell Watson.

”Det finns företag i dag, som majonästillverkaren Newman’s Own, vars hela vinst går till välgörenhet. Men tänk om du kunde skapa ett maskinkontrollerat företag? Där maskinen kunde hantera en stor del av affären och anställa människor till att göra det som de är bra på. Då kan du skapa en mängd robotföretag som fungerar på den fria marknaden, som generar vinst och utdelning som går direkt till människor”, säger hon. 

Det här är ingenting som finns på kartan i dag, men Nell Watson tror att den här typen av affärsstrukturer kanbörjar dyka upp inom de närmaste fem till tio åren. 

”Vissa personer i det här rummet, de som är runt 20-25, kommer att vara anställda av en maskin en dag”, säger hon till åhörarna på SXSW.

Konferensen SXSW
South by South West, även kallad SXSW, är en tech-, film- och musikfestival som årligen lockar över 100 000 besökare till Austin, Texas. Konferensen är bland annat känd för lanseringen av Twitter 2007 och livestreamingbolaget Meerkat 2015. Under 30-årsjubiléet 2016 gästades konferensen av Barack Obama. Under årets upplaga har bland annat serieentreprenören Elon Musk och Melinda Gates från Gates Foundation talat. 

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera