Annons

AI-experten Nell Watson: Din framtida chef kan vara en robot

Nell Watson är AI-expert och professor vid Singularity University.
Nell Watson är AI-expert och professor vid Singularity University. Foto: Joey Abrait.
I takt med att rädslan vuxit för att robotar ska konkurrera ut människor på arbetsmarknaden har medborgarlön dykt upp som ett förslag på lösning. Men AI-experten Nell Watson ser en annan möjlighet – robotkontrollerade företag. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Singularity Universitys Nell Watson är expert på artificiell intelligens. Redan som 24-åring var hon universitetslärare på magisternivå i datavetenskap. Numera lär hon ut artificiell intelligens, läran om maskin och människor och om framtidens samhälle. 

På SXSW i Austin, Texas, medverkar hon i en panel om AI tillsammans med Siri-grundaren Adam Cheyer och Daphne Koller på bioteknikbolaget Calico labs.

Paneldeltagarna Daphne Koller från Calico labs, Siri-grundaren Adam Cheyer och Nell Watson vid Singularity University samt moderatorn Loic Le Meur.
Paneldeltagarna Daphne Koller från Calico labs, Siri-grundaren Adam Cheyer och Nell Watson vid Singularity University samt moderatorn Loic Le Meur. Foto: Joey Abrait.

 

I och med att robotar och datorer lär sig att göra de arbetsuppgifter som människor i dag utför kommer miljontals jobb att försvinna. I en rapport från i november, framtagen av tankesmedjan McKinsey Global Institute, kommer automation leda till att 400 miljoner jobb försvinner fram till år 2030. Samtidigt förväntas digitaliseringen skapa nya jobb.

Enligt Nell Watson uppskattar Världsekonomiskt Forum (WEF) att 65 procent av de barn som nu börjar förskolan i framtiden kommer att ha arbeten som inte existerar i dag. 

”I undervisningen behöver vi förflytta vårt fokus från att lära oss läsa, skriva och enkel matematik till komplex problemlösning, samarbete, empati och kritiskt tänkande”, säger Nell Watson. 

Jag tror att det finns möjligheter inom den öppna marknaden att ha robotkontrollerade företag.

Många menar att vissa typer av yrken kommer att drabbas hårdare av robotiseringen än andra, vilket väckt oro för ökade klyftor i samhället.

”Man pratar mycket om medborgarlön och om idén att beskatta en grupp av människor för att sprida rikedomarna, men jag tror att det finns möjligheter inom den öppna marknaden att ha robotkontrollerade företag”, säger Nell Watson.

Läs även: AI-forskaren vill stoppa robotarnas förtryck 

Hon tar upp idén om distribuerade autonoma organisationer, som fungerar på ett liknande sätt som på Etherums blockkedja där individer kan få betalt för det arbete de utför utan att en normal företagshierarki. Enligt den idén skulle organisationen vara byggd på automation i mitten med människor längs med kanterna, enligt Nell Watson.

”Det finns företag i dag, som majonästillverkaren Newman’s Own, vars hela vinst går till välgörenhet. Men tänk om du kunde skapa ett maskinkontrollerat företag? Där maskinen kunde hantera en stor del av affären och anställa människor till att göra det som de är bra på. Då kan du skapa en mängd robotföretag som fungerar på den fria marknaden, som generar vinst och utdelning som går direkt till människor”, säger hon. 

Då kan du skapa en mängd robotföretag som fungerar i den öppna marknaden som generar vinst och utdelning som går direkt till människor.

Det här är ingenting som finns på kartan i dag, men Nell Watson tror att den här typen av affärsstrukturer kanbörjar dyka upp inom de närmaste fem till tio åren. 

”Vissa personer i det här rummet, de som är runt 20-25, kommer att vara anställda av en maskin en dag”, säger hon till åhörarna på SXSW.

Konferensen SXSW
South by South West, även kallad SXSW, är en tech-, film- och musikfestival som årligen lockar över 100 000 besökare till Austin, Texas. Konferensen är bland annat känd för lanseringen av Twitter 2007 och livestreamingbolaget Meerkat 2015. Under 30-årsjubiléet 2016 gästades konferensen av Barack Obama. Under årets upplaga har bland annat serieentreprenören Elon Musk och Melinda Gates från Gates Foundation talat. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer