Annons

AI ska hjälpa SOS att upptäcka hjärtstopp

En ambulans under utryckning.
En ambulans under utryckning.
SOS Alarm ska börja använda artificiell intelligens, AI, som hjälp för att prioritera de mest akuta fallen. Sverige blir därmed först i världen att implementera tekniken på nationsöverskridande nivå.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det handlar om ett datorprogram som kan underlätta för operatören att upptäcka särskilda hälsotillstånd hos inringaren, vilket Sveriges Radio Ekot var först att rapportera om.

Hjälpmedlet kan bedöma sinnesstämningen hos den som larmar och känna igen diffusa uttryck som stressade personer tenderar att använda. Under samtalen kan programmet sedan uppmärksamma operatören om att det kan röra sig om exempelvis ett hjärtstopp, som sedan kan ställa kontrollfrågor för att avgöra om det stämmer.

”Den lyssnar på ljud, som andningsljud, eller specifika nyckelord. Det kan också vara olika symptom som beskrivs, exempelvis att någon är medvetslös eller har andningsproblem”, förklarar Andreas Leviné, verksamhetsutvecklare på SOS Alarm.

Programmet ska till en början leta efter just hjärtstopp, men ska sedan utökas för att kunna upptäcka fler hälsotillstånd. 

Systemet ska inte ersätta operatörerna. Inringaren kommer inte märka någon skillnad, men om det fungerar som tänk så ska systemet öka träffsäkerheten i de medicinska bedömningarna.

Tekniken, som tillhandahålls av det danska företaget Corti, har tidigare testats i Köpenhamn på drygt 100 000 samtal. Genom tekniken bedömde operatörerna hjärtstopp med 84 procent korrekthet, till skillnad från 72 procent utan tekniken.

Systemet ska successivt implementeras i hela Sverige, med start i Jönköping och Halmstad efter sommaren. Enligt SOS Alarm blir Sverige därmed först i världen att använda tekniken på nationsöverskridande nivå.

Tekniken kommer att lyssna på samtliga ingående och utgående ljud från SOS Alarms system och analysera all data för att kunna ge så bra råd som möjligt till operatören. Andreas Leviné framhåller att datasäkerhet och den personliga integriteten är prioriterat och att den inte på något vis åsidosätts med det nya systemet.

”Patientsekretess och integritet är en jätteviktig fråga för oss. I vårt uppdrag som vårdgivare kommer vi självklart följa lagstiftningen som gäller, vi behandlar alltid patientuppgifter på ett säkert sätt.”

Startupbolaget Corti grundades 2016 i Köpenhamn av Andreas Cleve, Lars Maaløe och Michael Boesen. Sedan starten har de tagit in cirka 3 miljoner euro, motsvarande 30 miljoner kronor, från riskkapitalbolag som Sunstone och Byfounders.

(TT/Di Digital)

Läs mer: Teknik ska avlasta – så ser digitaliseringen av äldreomsorgen ut 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer