Hoppa till innehållet

AI-teknik en utmaning för investerarna

Från obskyr science fiction till investerarnas favoriter. De svenska AI-bolagen har släppts in i finrummet, men att bedöma var den nya tekniken landar är en utmaning för investerarna.

För Michael Collaros, medgrundare av och vd för e-hälsobolaget Aifloo, har mycket förändrats sedan starten i mars 2015.

”Då fick vi nej överallt. AI var konstig ny teknik. Två år senare kunde vi välja mellan fem stora investerare som alla ville ta hela investerings­rundan själva”, säger han.

Bolaget tog nyligen in 50 miljoner kronor i kapital från investerings­fonden EQT Ventures. I den här rundan slogs ytterligare fyra stora investerare om placeringen, men bara för ett par år sedan var verkligheten alltså en helt annan. Efter många nej från investerare och fonder, var det i slutänden några privatpersoner som fick bolaget på fötter.

Året där på vaknade it-drakarna.

”När Googles vd 2016 gick ut och sa att de skulle flytta hela sitt fokus till AI förändrades allt. Det blev en extrem skillnad i klimatet för oss. Investerarna insåg plötsligt att de behövde AI-bolag i sina portföljer”, säger Michael Collaros.

Läs mer: Healthtechbolaget Aifloo samarbetar med blockchain-bolag

Frågan är inte längre vem som kan tänka sig att investera, utan vad investerarna har att erbjuda.

Edtech-bolaget Sana Labs ser en liknande utveckling.

”Vi vill gärna knyta till oss investerare som har ett globalt, relevant nätverk och kunskap om hur man bygger och skalar ett bolag inom AI”, säger Anna Nordell-Westling, medgrundare av och marknadschef på Sana Labs.

Både Aifloo och Sana Labs är renodlade Ai-bolag – hela produkten bygger på tekniken och algoritmerna de själva har utvecklat. Det gör bolagen extra attraktiva i investerarnas ögon. I en hajp där alla vill vara ”Ai” är det viktigt att skilja agnarna från vetet, anser John Sjölander, investerare på Industrifonden.

”Det är stor skillnad på att utveckla AI och att tillämpa AI. Att ett bolag använder AI kommer att bli så självklart inom en ­ganska snar framtid”, säger han.

Utöver en egen teknik i botten, ­tittar Industrifonden på teamet bakom bolaget och vilken marknad det ger sig ut på. Konkurrensfrågan är viktig.

Läs mer: FIM lanserar AI-fond: ”Känner varken rädsla eller eufori”

”Starcounter är ett bolag i vår portfölj som utvecklar affärssystem. Det kanske inte låter så spännande, men slår bolaget igenom får det troligen ett de facto-monopol på marknaden, likt Google som sökmotor. Ett sådant bolag är mycket mer intressant för oss än ett bolag som ser sexigt ut på ytan”, säger John Sjölander.

Investerarna står på kö på en svår­bedömd marknad. Mycket av tekniken är fortfarande på forskningsnivå. Många av bolagen arbetar med betaversioner och har ingen produkt redo för marknaden.

Andreas Thorstensson, partner på EQT Ventures, ser många nya AI-bolag som har ­hittat en lösning utan att ha tittat på vilka kunder som kan tänkas ha problemet. Han investerar helst i bolag som först har definierat kundlistan och erbjuder en vertikal lösning – från teknologi till färdig produkt.

”Det är svårt att veta vilka bolag som är kommersiellt gångbara. Det är stor skillnad på att lösa ett komplicerat problem på forskningsnivå och att ta den lösningen och produktionssätta den i ett riktigt system”, säger han.

En annan frågeställning är hur små AI-bolag kommer att stå upp mot it-jättar som Google, Facebook och Apple. AI bygger på att algoritmer processar stora mängder data för att upptäcka en avvikelse.

John Sjölander definierar det som att hitta en nål i en höstack. Men för att hitta nålen krävs höstacken – datan. Något som de stora it-bolagen sitter på i överflöd. Om David vinner mot Goliat återstår att se.

”Jag tror att vi kommer att få se spännande innovation från supernischade små bolag. Samtidigt som de stora ­jättarna investerar massvis med pengar i att använda all den datamängd och processorkraft som de ­sitter på till att lösa de stora problemen”, säger John Sjölander.

Anna Nordell Westling ser en lösning i att staten går in och anonymiserar och offentliggör all den publika data som finns tillgänglig. Skulle det bli verklighet ligger Sverige bra till.

Läs mer: Hypad AI-startup överlistade robotfilter

”Det skulle ge mindre, innovativa bolag chansen att bygga och träna sina modeller och algoritmer. Det finns stor potential i Sverige eftersom staten sitter på enorma mängder data och jag vet att regeringen tittar på den möjligheten”, säger hon.

Enligt Andreas Thorstensson kommer även de bolag som kan samla in och träna sina algoritmer på väldigt specifik data från de egna kunderna att ha ett stort försprång.

”Fundamentalt för AI är att datan gör tjänsten bättre över tid, men även att data från en kund gör tjänsten bättre för nästa. På det sättet kan ett bolag skapa en nätverkseffekt specifikt för sitt segment, vilket gör det svårt för någon annan aktör att slå sig in på marknaden”, säger han.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera