Hoppa till innehållet

"Airbnb-förbud skapar ett angivarsamhälle"

Alla, utom möjligtvis hotellen, tjänar på tjänster som Airbnb. Så varför beter sig svenska bostadsrättsföreningar som Stasiagenter, skriver Di Digitals Mimi Billing.

Mimi Billing är reporter på Di Digital.
Mimi Billing är reporter på Di Digital.Foto: Jesper Frisk.

Bostadssajten Airbnb har förgyllt många semestrar. Under förra sommaren använde även jag tjänsten både för att hyra och hyra ut, utan några som helst problem eller klagomål. Tills jag i våras fick ett mejl från min bostadsrättsförening.

Den hade, mig veterligen utan större diskussion, beslutat att Airbnb inte var något för vårt kvarter på Södermalm i Stockholm. Till sitt försvar användes den gamla, och numera inaktiva, regeln om att ”skäl” måste finnas till uthyrning av en lägenhet.

Mitt skäl? Jag gillar att resa och gör det gärna på min semester. För att dryga ut min egen semesterkassa låter jag någon annan bo i min lägenhet i Stockholm under tiden, och det för en kostnad långt under vad ett hotellrum i staden skulle kosta.

På det sättet kan jag resa mer, samtidigt som turister utan feta reskassor istället kan spendera sina semesterpengar på nöjen i Stockholm.

Jag är inte ensam om att gilla Airbnb. I morse kunde Di Digital rapportera att antalet bostäder på sajten har ökat med 49 procent i Stockholm och 69 procent i Sverige på bara ett år.

Samtidigt är sju av tio bostadsrättsföreningar i Stockholm negativa till att låta sina medlemmar hyra ut via Airbnb.

De har tagit på sig rollen som bostadsmarknadens egna små lillpoliser.

Jag hade förstått om det var hotellen som var arga på Airbnb – på samma sätt som jag förstår Taxiförbundets ilska över uppstickaren Uber. Självklart är det jobbigt för gamla makthavare när nya uppstickare pressar priserna och lönsamheten på deras marknad.

Men det är alltså bostadsrättsföreningarna som, i stället för att se till medlemmarnas bästa, tagit på sig rollen som bostadsmarknadens egna små lillpoliser.

Det är ett lika sorgligt som ett verklighetsfrånvänt beteende. Ett resultat av bakåtsträvande  styrelsemedlemmar som glömt bort vilka de faktiskt representerar.

Resultatet blir att lägenhetsägare in i det sista försöker dölja att de hyr ut via Airbnb. Vilket de bevisligen gör. Samtidigt som grannar ombeds spionera och sälja ut varandra, likt karaktärerna i filmen “De andras liv”, om livet i angivarsamhället bakom järnridån i Östtyskland.

Styrelserna kan helt lagligt gå sina medlemmar till mötes.

Styrelserna kan, tro det eller ej, helt lagligt gå sina medlemmar till mötes. Man kan till exempel ta ut en avgift av de som hyr ut i andra hand, för att dryga ut föreningens kassa. Man kan även sätta upp en tidsbegränsning för uthyrningen, så att man slipper en situation likt den i Barcelona, där förmögna köper upp lägenheter för att hyra ut året runt.

Uber är numera en synlig och väletablerad aktör i svenska storstäder. På samma sätt är tjänster som Airbnb en ofrånkomlig del av det uppkopplade samhället.

Vore det inte fantastiskt om även bostadsrättsföreningarna slutade sätta käppar i hjulen för den utvecklingen och i stället gick sina medlemmar – uthyrarna – till mötes.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera