Hoppa till innehållet

Airbnb i tufft läge – tvingas till stora besparingar efter corona

Amerikanska Airbnb, världens största plattform för uthyrning av lägenheter, har sett en dramatisk minskad efterfrågan efter coronautbrottet. Nu slopar bolaget all marknadsföring och öppnar för uppsägningar. 

Airbnbs vd och medgrundare Brian Chesky.
Airbnbs vd och medgrundare Brian Chesky.Foto: Eric Risberg

Plattformen Airbnb, som låter privatpersoner hyra ut lägenheter till varandra, har börjat spara pengar i spåren av coronautbrottet.

Bolaget stoppar all marknadsföring, de flesta rekryteringar och ställer förmodligen även in bonusar. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till källor.

Beskedet till de anställda kom under en videokonferens med vd:n och medgrundaren Brian Chesky. Airbnb-chefen ska under samtalet inte ha uteslutit att det även potentiellt kan bli tal om uppsägningar. Bolaget har över 7 000 anställda världen över.

Enligt Reuters källor framgår det att stoppade marknadsföringsaktiviteter kommer spara bolaget 800 miljoner dollar, knappt 8 miljarder kronor, i år. 

Grundarna har gått med på en lönefri arbetsperiod på sex månader, medan cheferna kapar sina ersättningar med 50 procent.

Airbnb är verksamt i en av de mest drabbade sektorerna av coronaviruset. I nästan hela världen har besöks- och hotellnäringen blivit av med alla sina intäkter på grund av stängda gränser och karantäner.

Under 2019 ökade Airbnb sin omsättning med 35 procent på årsbasis 4,8 miljarder dollar, eller 48 miljarder kronor. Bolaget var, enligt Reuters källor, lönsamt på rörelsenivå under samtliga kvartal. 

Förlusterna på sista raden väntas i år ändå uppgå till flera hundra miljoner dollar, enligt källor. I förra veckan rapporterade Reuters att Airbnb hållit samtal med flera amerikanska investmentbanker, till exempel JP Morgan och Morgan Stanley, om att förlänga en kreditfacilitet på totalt 1 miljard dollar. 

Kreditlinan skulle löpa ut nästa år och har aldrig använts. Airbnb har för närvarande ungefär 3 miljarder dollar, 30 miljarder kronor, kvar i den egna kassan enligt Reuters källor.

Plattformen har sedan tidigare haft ögonen på att genomföra en direktnotering, likt Spotify, på börsen under 2020. Än så länge har Airbnb inte velat kommentera om de kommer att skjuta på den planerade börsnoteringen.

Läs mer: Coronaviruset hotar Airbnbs börsnotering 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera