Annons

Airbnb-topp går in i svenska bostadstjänsten Habity

Habitys grundare Marcus Abler (tv) och Fredrik Rimmius.
Habitys grundare Marcus Abler (tv) och Fredrik Rimmius. Foto: Press
Snart lanserar nystartade Habity en app som samlar tjänsteutbudet på bostadsmarknaden. Nu har bolaget tagit in kapital från Wellstreet och en grupp ängelinvesterare, inklusive Airbnb-toppen Tony Högqvist.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Startupbolaget Habity grundades 2017 av Marcus Abler och Fredrik Rimmus och har i det tysta skapat en plattform för samtliga bostäder, inklusive hyresrätter, i Sverige.

”Det är alla Sveriges bostäder oavsett om de är till salu eller inte. Men vi jobbar även med mäklare för att skapa förutsättningarna för dem att nå köparna”, säger Marcus Abler, medgrundare och vd för Habity (NTL). 

Habitys kunder ska till exempel kunna sköta sina bolån via bolagets app, som även samlar  till exempel flytttjänster eller andra produkter som rör hemmet.

”Redan i dag har vi stöd för flera bankers bolånetjänster. Har du bolån kan du få ett lånebetyg och se hur din ränta, amortering och belåningsgrad ligger till jämfört med andra hushåll. När du har det betyget kan du agera för att förbättra dina räntevillkor direkt i appen”, säger Marcus Abler.

Affären är alla typer av transaktioner med anknytning till hemmet

Idén – att samla den flora av möjliga tjänster som har med bostäder att göra på ett ställe – backas redan av ett flertal tunga namn.

I en nyligen stängd finansieringsrunda har bland andra Tony Högqvist, kreativ chef på Airbnb, och riskkapitalbolaget Wellstreet gått in med pengar i Habity.

Ambitionen är inte att enbart vara en ny marknadsplats för att köpa och sälja bostäder, utan att erbjuda en helhetslösning även för personer som inte är på jakt efter en ny bostad. 

”Affären är alla typer av transaktioner med anknytning till hemmet. Alltifrån bolån till hushållsnära tjänster eller att avsluta sina avtal vid flytt. Plattformen kommer skapa helt nya förutsättningar i den här sektorn”, säger Marcus Abler.

”Vi tar inte betalt för annonser, men tittar man på bostadsmarknaden så behövs det en injektion och nya förutsättningar för både köparna, säljarna och mäklarna.”

Läs mer: Avanza har en hemlig bolåneutmanare 

Marcus Abler vill inte kommentera hur mycket kapital Habity tar in i finansiering. Transaktionen har ännu inte registrerats hos Bolagsverket, men enligt uppgift till Di Digital rör det sig om ett miljonbelopp där hela Habity värderas till 50 miljoner kronor.

Klart är dock att bolaget har knutit till sig flera techprofiler. AI-bolaget Peltarions operativa chef Elias Jacobson är delägare. Ted Persson, operating partner på EQT Ventures, går i samband med investeringen in som rådgivare.

Även om lanseringen sker i slutet av mars så har Habity smyglanserat appen till ett begränsat antal användare.

Läs mer: Ny tjänst ska få släkten att finansiera ungas bostadsköp 

”För oss är det viktiga att bygga det här tillsammans med användarna för att göra det riktigt bra. Habity är till för hemmen och de som bor där oavsett om du hyr eller äger din bostad till skillnad från dagens tjänster som är byggda och utformade av mäklarna, fastighetsägarna eller industrin.”

Hur påverkas ni av betaltjänstdirektivet PSD2?

”Det skapar fantastiska möjligheter. Europa är vår marknad och vår plan är att ha ett högt tempo ut i Europa och utan PSD2 blir det mycket mer komplext.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer