Hoppa till innehållet

Airbnb-topp går in i svenska bostadstjänsten Habity

Snart lanserar nystartade Habity en app som samlar tjänsteutbudet på bostadsmarknaden. Nu har bolaget tagit in kapital från Wellstreet och en grupp ängelinvesterare, inklusive Airbnb-toppen Tony Högqvist.

Habitys grundare Marcus Abler (tv) och Fredrik Rimmius.
Habitys grundare Marcus Abler (tv) och Fredrik Rimmius.Foto: Press

Startupbolaget Habity grundades 2017 av Marcus Abler och Fredrik Rimmus och har i det tysta skapat en plattform för samtliga bostäder, inklusive hyresrätter, i Sverige.

”Det är alla Sveriges bostäder oavsett om de är till salu eller inte. Men vi jobbar även med mäklare för att skapa förutsättningarna för dem att nå köparna”, säger Marcus Abler, medgrundare och vd för Habity (NTL). 

Habitys kunder ska till exempel kunna sköta sina bolån via bolagets app, som även samlar  till exempel flytttjänster eller andra produkter som rör hemmet.

”Redan i dag har vi stöd för flera bankers bolånetjänster. Har du bolån kan du få ett lånebetyg och se hur din ränta, amortering och belåningsgrad ligger till jämfört med andra hushåll. När du har det betyget kan du agera för att förbättra dina räntevillkor direkt i appen”, säger Marcus Abler.

Idén – att samla den flora av möjliga tjänster som har med bostäder att göra på ett ställe – backas redan av ett flertal tunga namn.

I en nyligen stängd finansieringsrunda har bland andra Tony Högqvist, kreativ chef på Airbnb, och riskkapitalbolaget Wellstreet gått in med pengar i Habity.

Ambitionen är inte att enbart vara en ny marknadsplats för att köpa och sälja bostäder, utan att erbjuda en helhetslösning även för personer som inte är på jakt efter en ny bostad. 

”Affären är alla typer av transaktioner med anknytning till hemmet. Alltifrån bolån till hushållsnära tjänster eller att avsluta sina avtal vid flytt. Plattformen kommer skapa helt nya förutsättningar i den här sektorn”, säger Marcus Abler.

”Vi tar inte betalt för annonser, men tittar man på bostadsmarknaden så behövs det en injektion och nya förutsättningar för både köparna, säljarna och mäklarna.”

Läs mer: Avanza har en hemlig bolåneutmanare 

Marcus Abler vill inte kommentera hur mycket kapital Habity tar in i finansiering. Transaktionen har ännu inte registrerats hos Bolagsverket, men enligt uppgift till Di Digital rör det sig om ett miljonbelopp där hela Habity värderas till 50 miljoner kronor.

Klart är dock att bolaget har knutit till sig flera techprofiler. AI-bolaget Peltarions operativa chef Elias Jacobson är delägare. Ted Persson, operating partner på EQT Ventures, går i samband med investeringen in som rådgivare.

Även om lanseringen sker i slutet av mars så har Habity smyglanserat appen till ett begränsat antal användare.

Läs mer: Ny tjänst ska få släkten att finansiera ungas bostadsköp 

”För oss är det viktiga att bygga det här tillsammans med användarna för att göra det riktigt bra. Habity är till för hemmen och de som bor där oavsett om du hyr eller äger din bostad till skillnad från dagens tjänster som är byggda och utformade av mäklarna, fastighetsägarna eller industrin.”

Hur påverkas ni av betaltjänstdirektivet PSD2?

”Det skapar fantastiska möjligheter. Europa är vår marknad och vår plan är att ha ett högt tempo ut i Europa och utan PSD2 blir det mycket mer komplext.”

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera