Annons

Airbnb växer snabbt i Sverige — men skattar inte

Uthyrningstjänsten Airbnb har mer än fördubblat sin omsättning i Sverige men bolaget betalar fortfarande inte en enda krona i skatt, det visar en granskning av SVT Nyheter tillsammans med analysföretaget Airdna.  
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I mitten av augusti kunde Di Digital berätta att nästan 100 svenskar som hyrt ut sina bostäder via Airbnb blivit upptaxerade av Skatteverket.

Läs mer: Skatteverket om fusket med Airbnb: ”Vi har blivit vassare”

Då hade myndigheten hittat 10 miljoner kronor i intäkter från uthyrningssajten som inte redovisats, vilket lett till 3 miljoner kronor i höjd skatt och och böter på sammanlagt 1 miljon kronor.

Nu visar en granskning som SVT Nyheter gjort att bolaget Airbnb själva varken har betalat bolagsskatt eller moms i Sverige de senaste åren.

Enligt uppskattningar som SVT Nyheter gjort tillsammans med analysföretaget Airdna hamnade Airbnbs omsättning i Sverige för 2016 på 170 miljoner kronor. 

Enligt samma beräkningar fördubblades omsättningen under 2015 och ökade med 70 procent under 2016. De exakta siffrorna är dock okända eftersom uthyrningstjänsten inte delar med sig av informationen och inte heller publicerar någon årsredovisning.

Upp till 20 procent av uthyrningsavgiften hamnar i Airbnbs fickor.

Avgifterna som betalas till svenska värdar går idag till konton som tillhör Airbnbs irländska bolag där bolagsskatten är 12,5 procent. Enligt SVT Nyheter går pengarna sedan vidare till ett bolag på skatteparadiset Jersey. Jersey-bolaget i sin tur kontrolleras av moderbolaget som är registrerat i delstaten Delaware i USA där bolagsskatten är noll procent.

Airbnb har via sin svenska PR-byrå Northern Link skrivit till SVT att bolaget betalar skatt enligt gällande regler.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies