Annons

Aktieanalytiker: Digitala bolag kan gynnas av coronafrossan

Redeyes aktieanalytiker Kristoffer Lindström och streamingtjänsten Netflix. Bilden är ett kollage.
Redeyes aktieanalytiker Kristoffer Lindström och streamingtjänsten Netflix. Bilden är ett kollage. Foto: Redeye/TT.
Corona-turbulensen på börsen kan ge köplägen i tekniksektorn men den bäddar också för att färre techbolag går vidare med sina noteringsplaner, bedömer Redeyes analytiker Kristoffer Lindström.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Onoterade bolag vill till börsen när riskviljan och värderingsnivån är hög på aktiemarknaden. Men det är långt ifrån det marknadsklimat som råder just nu, konstaterar Kristoffer Lindström. 

”Nu har det gått väldigt fort ned och vi närmar oss en normal värderingsnivå, eller så är vi redan under den”, säger han.

Den typen av bolag kommer nog snarare se en uppgång

Antalet noteringar av teknikbolag i Norden har fallit de senaste åren. Enligt aktieanalytikern beror det på en kombination av höga värderingar på den privata marknaden och ett svalt intresse för techbolagen på aktiemarknaden.

Men den nuvarande börsfrossan och minskade riskviljan betyder inte nödvändigtvis att det blir svårare att locka kapital för de onoterade techbolagen framöver, anser Kristoffer Lindström. 

Läs mer: Riskkapitalnestorn: Oron nu liknar Lehman-kraschen 2008

”Är det ett bolag som visar tillväxt och har en god framtid så kommer det alltid vara möjligt att ta in kapital. Men generellt faller värderingarna på den privata marknaden när riskaptiten minskar bland investerare, som vi ser nu på börsen”, säger han. 

Oron för coronavirusets påverkan på den globala ekonomin har gjort att världens börser tappat dramatiskt under de senaste veckorna. Fallet tog ytterligare fart under måndagen när oljepriserna rasade.

”Det är panik på marknaden. Många privatsparare säljer andelar i aktiefonder, som i sin tur måste frigöra kapital för att hantera stora utflöden och blir tvungna att sälja bolag de annars skulle fortsätta äga”, säger han och tillägger:

”Men det är viktigt att komma ihåg att coronaviruset inte nödvändigtvis påverkar ett bolags affärsmodell.”

När det gäller bolag som redan handlas på börsen bedömer Kristoffer Lindström att techbolagen som erbjuder en digital produkt kan klara sig lindrigt undan resultatmässigt från coronavirusets framfart, även om aktiekurserna har fallit i linje den övriga marknaden. 

Men för den som blir köpsugen när priserna gått ned något, är det viktigt att förstå vilka produkter eller tjänster som techbolaget erbjuder och hur det kan påverkas av virusutbrottet, innan man bestämmer sig för att investera, fortsätter aktieanalytikern. 

Läs även: Techaktierna att äga 2020: ”Guldläge för små teknikbolag”

Rådet är att hålla huvudet kallt och fortsätta leta efter kvalitativa bolag att äga över tid. 

”Se över det enskilda bolagets exponering mot Kina, både i leverantörs- och kundleden, med tanke på att landet är en global produktionsmotor som stannat av. De som har en digital produkt påverkas inte av det, vilket kan leda till en uppgång för den typen av bolag”, säger Kristoffer Lindström. 

Han poängterar att flera techbolag har sett en uppgång i antalet användare den senaste månaden.  

”Vi har exempelvis noterat att det skett en uppgång i antalet nedladdningar av mobilspel i Kina under virusoron”, säger han.

Även tjänster för konferenssamtal och streamingtjänster kan komma att användas mer, tänker han sig:

”Den typen av bolag kommer nog snarare se en uppgång bland antalet användare när människor tvingas vara hemma under virusoron.”

Under tisdagen kunde Di Digital exempelvis rapportera att nedladdningarna av appar för utbildning och konferenssamtal har tokrusat i Italien efter coronautbrottet.

Google Hangouts Meet, exempelvis, som är sökjättens lösning för videokonferenser, har ökat antalet nedladdningar från omkring 300 till över 50 000 per dag efter coronaspridningen. Det enligt data från det amerikanska marknadsanalysföretaget Sensor Tower.

Läs mer: Tokrusning efter appar i nedstängt Italien

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer