Annons

Robotrådgivaren Opti fyller på kassan – ska lansera nytt portföljverktyg

Ann Grevelius, styrelseordförande för Opti, och Jonas Hombert, vd för Opti.
Ann Grevelius, styrelseordförande för Opti, och Jonas Hombert, vd för Opti.
Fintechbolaget Opti fyller på kassan med 20 färska miljoner från finansmannen Staffan Persson och familjen Wilkne. Nu ska bolaget trycka på tillväxtgasen och lansera sin nya portföljtjänst. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Robotrådgivaren Opti (NTL) grundades 2014 av bland annat Jonas Hombert, som tidigare låg bakom Jaycut, och finansprofilen Ann Grevelius. Opti erbjuder en jämförelsetjänst för fonder som lanserades brett i maj 2017. 

Verktyget låter fondspararna jämföra olika fonder utifrån parametrar som avgift och hur de presterat jämfört med liknande fonder. Sedan lanseringen har appen laddats ned drygt 10 000 gånger. 

Läs mer: Hennes robot ska rädda sparare från dåliga fonder

Bolaget har tidigare varit självfinansierat av grundarna, men nu tar bolaget in omkring 20 miljoner kronor från finansmannen Staffan Persson och familjen Wilkne, som var med och grundade WM-data som såldes till Logica CMG 2006. Staffan Perssons aktieportfölj är enligt ägartjänsten Holdings värd 1 miljard kronor.

"Vi har tagit oss över de regulatoriska barriärerna, börjat se att tjänsten verkligen funkar och tar nu in kapital för att både accelerera utvecklingen av tjänsten och satsa på marknadsföring", säger Jonas Hombert, vd för Opti. 

Opti var den första robotrådgivaren som fick grönt ljus av Finansinspektionen i april 2016. 

Varför tar ni in kapital från just dessa investerare?

”Vi sträckte ut en hand till dem och märkte att de förstår vår verksamhet både från det finansiella hållet och från IT-sidan. Ännu viktigare var att, då vi är en oberoende rådgivare med hundra procent av våra intäkter från privatpersoner, få in ägare som inte påverkar det oberoendet", säger Jonas Hombert. 

 Vi kommer ha ett konkurrenskraftigt pris, men inte vara billigast

”Den tredje delen är långsiktighet. Jag kan se mig vara vd för det här bolaget om 20 år och då blir det viktigt att ha ägare som är intresserade av att vara med på en lång resa", fortsätter han. 

Läs mer: Robotrådgivaren Opti når ny milstolpe

Utöver jämförelsetjänsten kommer Opti i dagarna även lansera en portföljtjänst som låter användarna sätta ihop sin egen fondportfölj utifrån varje kunds riskprofil. 

”Tjänsten har reden ett gäng användare och ganska mycket kapital. Vi ser bra tillväxt trots att vi inte har lanserat den ännu, men i praktiken har vi tagit in kunder sedan i våras", säger Jonas Hombert. 

Jonas Hombert poängterar att Optis robotportfölj inte kommer vara den billigaste på marknaden då bolaget inte enbart fokuserar på pris. 

”Vi ser att vi kan bygga betydligt bättre portföljer om vi tar en något högre avgift. Det är till exempel väldigt svårt att köpa fonder med fokus på globala småbolag eller råvaror billigt. De absolut billigaste råvarufonderna utav hög kvalitet kostar fortfarande mer än de billigaste globala aktiefonderna. Så vi kommer ha ett konkurrenskraftigt pris, men inte vara billigast”, säger Jonas Hombert. 

Enligt dokument från Bolagsverket som Di Digital tagit del av värderas Opti till drygt 100 Mkr i rundan. Grundarnas direkta investeringar i bolaget före finansieringsrundan uppgår till omkring 3 Mkr.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer